Aastast 2010 turvakaalutlustel suletud olnud Valaste trepistik Ida-Virumaal on avamise ootel – et huvilistel õnnestuks jälle pankranniku poolt vaadelda Baltikumi kõrgeimat, 30meetriselt pangalt langevat juga.

Kahest parklast läheb alla mere poole nüüd kogunisti kaks metalltreppi, nii et peagi saab joa vaatamise ühendada umbes pooleteise kilomeetri pikkuse mereäärse matkaraja läbimisega. Treppidest edasi rajatakse sadakond meetrit randa viivat laudteed. Kogu rajal jagavad tarvilist teavet infotahvlid.

Toila vald loodab veel sel aastal kauaoodatud unikaalse trepistiku ja ka matkaraja avapidu pidada ning Ida-Virumaa ühe tuntuma vaatamisväärsuse taas avalikkusele avada.

Amortiseerunud ja nõlvast alla libiseda ähvardav vaateplatvorm lõigatakse tükkideks, tõstetakse kanjonist välja ja utiliseeritakse.
VALASTE JUGA
Vikipeedia annab teada, et Valaste juga asub Ida-Viru maakonnas Toila vallas (varem Kohtla vallas) Valaste külas. Umbes 30 meetri kõrgune (sõltuvalt vooluhulgast 26–32 m) juga on nii Eesti kui Baltimaade kõrgeim.


Juga ei ole looduslik, vaid saab vee Kaasikvälja kuivenduskraavist ehk Valaste ojast, mida kohalikud kutsuvad Suurkraaviks, kuna oja sängi on liigvee ärajuhtimiseks korduvalt laiendatud. Kuivenduskraav on suudmes kuni 5 m sügavune.


Kohapeal liigub legend Kraavi Jüri nimelisest mehest, kes olla mitu inimpõlve tagasi Valaste oja kaevanud. Kuid kas vesi juba enne Kraavi Jüri kaevetöid samal kohal looduslikus sängis voolas, seda ei mäletata. Seegi, millal Kraavi Jüri kaevetöid tegi, on selgusetu.


Tartus ilmunud nädalaleht Das Inland kirjutas igatahes 1852. aastal, et Chudleigh'i merekuurordis ehk Voka mõisa juures olevat 200 jala (60,8 m) kõrgune juga.

Galeriis on näha nii trepistiku ehitamise tänane seis kui ka vanad, paari aasta tagused vaated suletud treppidele ning jäädvustused talvelummuses Valastest, kus merelt puhuv kõrvetavalt külm tuul kasvatab joaveest imelisi jääskulptuure.