“Võimatu,” ütleb üks.

“Nii hull see elu ka ei ole,” lisab teine.

“Aga mis elu see on,” jätkab kolmas.

“Kirvest pidi ka suppi saama,” naerab neljas.

Viljandi äärelinnas elavale kolme eelkooliealise lapse emale Sille Varblasele kirvesupi jutt ei meeldi.

Kuigi Sille on lõpetanud juristina tänaseks hingusele läinud erakõrgkooli Veritas, on ta pärast selle lõpetamist lastega kodus olnud. Tööl käib üksnes ehitajaametit pidav mees.

“Ma olen pidanud isegi 150 krooniga nädalas hakkama saama,” naeratab noor naine.

Kokkuhoiu kokaraamat

Tänavu maikuus ilmus Sille Varblase “Kokkuhoiu kokaraamat”.

Selle idee tekkis kuidagi iseenesest. Tuttavate elujärg aina halvenes. Sille tutvusringkonnas on töötus pea iga peret puudutanud.

Ühel hetkel taipas naine, et see on paljude perede mure. “Miks siis mitte jagada ka teistega neid kogemusi, mis mul on peret toites kogunenud,” rääkis Sille Varblane oma kokaraamatu sündimisest.

“Kokkuhoiu kokaraamatu” esimese trüki tuhat eksemplari läks nagu kuumale kerisele. Nüüd on poodidesse laiali veetud juba teine tuhat. “Kokkuhoiu kokaraamatust” on saamas bestseller.

Selle autori sõnul on võimalik oma pere päevas 50, isegi 30 krooniga ära toita, seejuures valmistades selle raha eest veel neli rooga.

“Tervislikkusest siin muidugi rääkida ei saa,” möönab Sille Varblane, kuid lisab kohe: “Aga kui küsimus on ellujäämises, tuleb vaadata, kuidas kõht täis saada ja elus püsida.”

Samas ütleb ta, et ega need kasina aja toidud nüüd nii ebatervislikud ka ole. “Piimatooted, teraviljapuder, natuke liha ka, maksakaste peedisalatiga, boršisupp.”

Sille ostab suurema osa oma toidust poest, pood tähendab tema jaoks Säästumarketit ja Maximat.

“Maxima ja Säästumarket saadavad iga nädal koju sooduspakkumisi.” Enne poeretkele minekut uurib naine neid hoolega.

Ise vaaritab Sille aiasaadustest kompotte ja hoidiseid, marineerib kurke. Külmutab seeni ja marju. Teeb jogurtit, kondenspiima ja võilillemett. Ta on proovinud teha ka jäätist, kohupiima ja kohupiimajuustu, kuid need ei tule ise tehes odavamad.

Konkreetsemaid näpunäiteid andes laob Sille Varblane hakatuseks üles kaheksa sammast, millele toetudes on võimalik pere senisest palju väiksema raha eest ära toita.

Kaheksa põhitarkust

1. Arvutage summa, mis teil on võimalik kuus söögile kulutada.

2. Koostage sellest summast lähtuvalt menüü vähemalt nädalaks korraga, pannes kirja kõik söögikorrad, vajalikud toiduained koos hindadega, mille põhjal saab koostada ostunimekirja.

3. Pidage sellest summast ka kinni, ärge kulutage kroonigi rohkem!

4. Tehke korraga söök kaheks päevaks.

5. Muutke toitumisharjumusi! Kui olete siiani eelistanud kallimaid tooteid, ostnud kaupu väikepakendites, viilutatud tooteid või teinud hommikusöögiks võileibu, loobuge sellest.

5. Tehke piimamagustoite (piima-, kakao-, karamellkissell), pannes pool piima ja pool vett.

5. Alustage hommikuid pudruga, see on suur kokkuhoiu võimalus.

6. Varuge suvel nii palju kui võimalik loodusande, tehes neid hoidisteks ja säilitades muul viisil.

7. Kasutage söögitegemiseks neid toiduaineid, mille tooraine on väga soodsalt või tasuta käes.

8. Eelistage antud hooajal kõige soodsamalt saada olevaid kaupu.

Kui raha kohe üldse pole, soovitab Sille Varblane vaadata rahulikult üle oma toiduvarud ja mõelda iga toiduaine juures loominguliselt, mida sellest saaks teha.

Nädala hommikusöögid: 36.80 krooni

Kuna suur kokkuhoiu võimalus on pudrud, õpetab Sille, kuidas kõigest 4 krooni ja 40 sendi eest viieliikmelisele perele putru keeta.

1,5kg pakk odrajahu maksab 18 kr. Ühe liitri vedeliku kohta arvestab Sille kaks dl ehk 150 g odrajahu.

“18 krooni maksvast pakist saab teha putru kümme korda. Nii maksab odrajahu üheks 4–5-liikmelise pere pudrukorraks 1.80 krooni. Soodsaim piim maksab praegu keskmiselt 5.20. Pannes pudru sisse pool liitrit piima ja pool liitrit vett, tuleks piima hinnaks 2.60,” kirjeldab Sille.

Nii saabki hommikuse pudru tervele perele 4 krooni ja 40 sendi eest.

Kiirkaerahelbepuder on sutsu kallim. 500g pakk Nordicu kiirkaerahelbeid maksab 11 kr, ühe liitri vedeliku kohta paneb Sille 5 dl ehk 150 g helbeid, mis teeb üheks toidukorraks 3.30 kr. Pool liitrit piima maksab 2.60, seega läheb puder kokku maksma 5.90 kr.

Kui kolmel hommikul pakkuda perele odrajahuputru ja neljal hommikul kaerahelbeputru, maksavad nädala hommikusöögid kokku vaid 36.80 kr.

Nädala õhtusöögid: 102 krooni

Kui rahaga on peenike peos, võib pakkuda nädala esimestel päevadel perele Mulgi putru. Kui kartulid on olemas, kulub raha vaid tangude ostmiseks. Pudrule vajalik kogus läheb maksma kõigest kaks krooni.

Kui kartulid ei kasva oma põllul, soovitab askeetliku toitumise spetsialist kott kartuleid osta.

Siis, kui raha on väga napilt, võib tangu-kartuliputru süüa vaid praetud sibularõngastega.

Natuke rohkemate võimaluste puhul võib osta 200 g läbikasvanud liha (9 kr) ja praadida neid väikeste kuubikutena või praadida viineri- või keeduvorsti kuubikuid ja panna toidu serveerimisel neid maitseks peale ehk piirduda hoopis võisilmaga.

Et toit liiga ühekülgseks ei muutuks, võib näiteks esmaspäeval lisada Mulgi pudrule lihakuubikuid, teisipäeval aga sibularõngaid.

Nii läheb kaks õhtusööki maksma kõigest 14 krooni.

Kolmapäev ja neljapäev võiksid olla boršipäevad, soovitab Sille. Kui kartulikott on omast käest võtta, kulub natuke raha vaid peedile (4 kr), kapsale (1.50 kr) ja porgandile (1 kr).

Supikondid maksavad 20 kr. Kokku saab kõigest 26.50 kr eest perele kaks õhtusööki.

Reedeks ja laupäevaks soovitab Viljandi koduperenaine kallimat rooga. Selleks on maksakaste, mis läheb kahe päeva peale maksma juba 38.50 kr. Ühel päeval on kaste makaronidega (400 g maksab 4 kr), teisel õhtul kartuliga, lisandiks peedi-küüslaugusalat.

Pool kilo maksa maksab 17 kr, aga seda võib sousti sisse ka vähem panna, räägib Sille. Sibul maksab krooni, küüslauk pool krooni, peet 8 krooni. Kastmesse ja peedisalatisse minev hapukoor läheb maksma samuti 8 krooni.

Ja ongi käes pühapäev – tatra-hakklihavormi päev.

Pühapäeva õhtusöök on nädala kõige luksuslikum. See läheb Sille viieliikmelisele perele maksma tervelt 23 krooni. Pool kilo tatart maksab 6.50, 300 g hakkliha 16 kr, sibul 50 senti.

Nädalavahetusel, kui kogu pere on kodus, ei saa lapsed enam lasteaia lõunasöögile loota. Nagu ka Sille ehitajast mees oma pruukostile.

Laupäeva lõunaks soovitab Sille Varblane valmistada kartulikotlette.

Nädalavahetuse lõunaroad: 16.10

Kui kartulid on olemas, kulub maitsva lõunaroa valmistamiseks kõigest 5.90 kr.

Kartulikotlettide kõige kallim komponent on riivsai (4 kr), kuid ka selle arvelt saab kokku hoida, kui riivsai ise teha. Muna läheb maksma 1.40 kr, sibul 50 senti.

Pühapäeval soovitab Sille perele pakkuda praetud kartuleid sibulaga. Rahakotti rõõmustab viimane roog eriti.

Magustoiduks pakub kokkuhoidlik koduperenaine supipäeval mannavahtu.

Kui oma mahl või moosid olemas, läheb see perele maksma 5.10 kr. Manna maksab 1.50, suhkur kroon. Pool liitrit piima mannavahule pealevalamiseks maksab 2.60 kr.

Teisel päeval võiks vaaritada piimakisselli. Sille annab lahkelt ka retsepti: pool liitrit piima (2.60 kr) + 0,5 liitrit vett. Suhkur 1 kr, tärklis 1 kr: kokku 4.60 kr.

Sellise menüü korral lähevad nädala hommiku- ja õhtusöögid ning nädalavahetuse kolm söögikorda kokku maksma 154 krooni ja 90 senti.

Kuus teeb see 619 krooni ja 60 senti.

Kui iga nädal osta ka kaks pätsi leiba ja kaks saia (odavaim vormileib maksab 7.50 ja sai 3.30 kr), saab viieliikmeline pere kuus söönuks 700 krooni eest.

Nii et päris 500 krooniga hakkama ei saa, aga väga palju rohkem ka ei lähe.

“See ei ole üldine toitumissoovitus, vaid nõuanne neile, kel pole võimalik rohkem raha söögile kulutada,” peab Sille Varblane oma menüüst rääkides vajalikuks rõhutada.

Sille Varblase nädalamenüü neile, kel raha vähe

Menüü on koostatud eeldusega, et tööpäevadel kodus lõunat ei sööda.

- Esmaspäev
H: Odrajahupuder.
Õ: Mulgi puder lihakuubikutega.

- Teisipäev
H: Kaerahelbepuder.
Õ: Mulgi puder sibularõngastega.

- Kolmapäev
H: Odrajahupuder.
Õ: Borš. Magustoiduks piimakissell.

- Neljapäev
H: Kaerahelbepuder.
Õ: Borš. Magustoiduks mannavaht piimaga.

- Reede
H: Odrajahupuder.
Õ: Maksakaste makaronidega, peedi-küüslaugusalat.

- Laupäev
H: Kaerahelbepuder.
L: Kartulikotletid.
Õ: Eelmise õhtu maksakaste kartulitega, peedi-küüslaugu-salat.

- Pühapäev
H: Kaerahelbepuder.
L: Praetud kartulid sibulaga.
Õ: Tatar hakklihaga.

4-liikmelise pere toidukorv maksab 890 krooni nädalas

Eesti Konjunktuuriinstituut arvutab igas kvartalis välja toidukorvi maksumuse, kuhu kuulub 24 kaubagruppi 48 kindla toidukaubaga ning mis vastab 4-liikmelise pere 1 nädala tegelikele ostudele Tallinna kauplustes.

Kaup Kogus Maksumus (kr)
Juuni 2009

Jahu 0,5 kg 6.38
Makaronid, tangained 0,5 kg 11.14
Leib 3 kg 68.30
Sai, sepik 2 kg 52.31
Liha 2 kg 127.28
Hakkliha 250 g 14.08
Keeduvorst 1 kg 59.81
Suitsulihatooted 200 g 19.49
Piim, keefir 6 l 67.86
Kohupiim 0,5 kg 28.41
Juust 400 g 47.04
Või 400 g 33.80
Koor 1,5 l 35.37
Kanamunad 10 tk 23.30
Kala 0,7 kg 30.85
Margariin 250 g 9.81
Suhkur 1 kg 15.14
Kohv 100 g 10.45
Tee 50 g 5.75
Kondiitritooted 1,3 kg 90.92
Köögivili 2 kg 17.31
Kartul 4 kg 41.74
Puuvili 2 kg 28.20
Limonaad 4 pdl 45.00
889.75
Allikas: konjunktuuriinstituut