Agro Piim suurim Eestis

"Oleme uurinud farmindust maailma parimates robotlüpsilautades Kanadas, Saksamaal, Taanis ja Hollandis ning kavatseme rajada nüüd ka Eestisse maailma mastaabis eesrindliku farmi," selgitas Gorbatenko. Ta rõhutas, et kuna Agro Piim on kõige suurem piimatootja Eestis - päevas toodetakse nende kuues põllumajandusettevõttes üle Eesti 65-70 tonni piima - , siis seetõttu tahetakse eesliinil olla ka farminduses. Gorbatenko lisas, et tootmismahu poolest edestavad nad kindlasti ka Joakim Heleniuse Trigon Capitali farme Eestis.

"Majanduse madalseisus tulebki investeerida, nii saab hiljem kulusid kokku hoida," ütles Aravete Agro OÜ juhatuse esimees Leonid Linkov, kes arvestab lauda maksumuseks umbes 50 miljonit krooni. Laut peaks valmima tänavu 15. oktoobriks ja palgakulu uues laudas enam eriti ei ole, sest tööd saab seal vaid üks inimene ja kaheksa robotit.

"Mägise farmis on praegu tuhat lehma, uude lauta toome 580 lehma oma teistest farmidest Käravetest ja Roosnalt, neid hakkavadki lüpsma kaheksa Hollandist toodud robotit, robotlüpsiks koolitab meid Uhtna Talutehnika," selgitas Linkov.

 Eesti rekord neli robotit

Eesti seniseks rekordiks on neli robotit lüpsmas üle kahesaja lehma. Seda tulemust jagavad praegu OÜ Männiku Piim Tartumaalt ja AS Pakar Harjumaalt. AS Pakari suuromanik Endel Albin võttis esimesena Eestis lüpsirobotid kasutusele.

"Robotid töötavad väga hästi ja iga programmiuuendus täiustab nende tööd," kiitis Albin, et Agro Piim on moodsa laudaehitusega õigel teel.

Ambla vallavanema Alari Kirdi hinnangul on hea, kui kogu suurfarmindus koondub ühte kohta. "Nii on lihtsam ka jääkprodukte käidelda, sest Aravete Agro plaanib siin kompleksis hakata sõnnikust biogaasi tootma, sellega saab kogu Aravete aleviku ära kütta," rääkis Kirt, lisades, et vastavad lepingud Balti Biogaasiga on juba tehtud.

Agro Piima AS ühendab kuut põllumajandusettevõtet: Aravete Agro OÜ, Hiiumaa Agro OÜ, Peetri Põld ja Piim AS, Vaimastvere Agro OÜ, Lelle POÜ ja Tammsaare OÜ.

Osa piimast läheb Rapla tööstuse kaudu peamiselt rinnapiimaasendaja Põnn tootmiseks. Turg on lõputu, sest lisaks koduturule eksporditakse ka Venemaale, Lätti, Leetu. Tõsi, vahepeal vähenes rinnapiimaasendaja eksport Venemaale. Oleg Gorbatenko sõnul plaanitakse lastetoidu müüki laiendada ka Egiptusesse ja Iraani.

Agro Piim AS


• 4200 piimalehma, 220 aberdiin-anguse lihaveist, maad on omandis 3000 ha, lisaks rendilepinguid veel 4000 ha-le maale.

• Omanik on Venemaa suurim lastetoitude, piimapulbri ja rinnapiimaasendaja tootja Nutritec Group.

• Grupi emaettevõtteks on OAO Nutrinvestholding asukohaga Moskvas, mis on noteeritud Londoni börsile.

• Nutritec Groupile kuulub ka Rapla piimatööstus Estmilk Production.