Prantsuse-Šveitsi piiril on juba mitu aastat töötanud suur hadronite põrgati, mille eesmärk on otsida salapäraseid supersümmeetria osakesi ning isegi kõrgemaid dimensioone, mille olemasolu on ennustanud stringiteooria.

Palju jõupingutusi on tehtud ka salapärase Higgsi bosoni ning tumeaine avastamiseks. Vaatamata 7,5 miljardit eurot (Eesti tänavuse riigieelarve jagu!) maksumaksja raha nõudnud põrgatile ja katsetele on projekti tulemused leebelt öeldes küsitavad.

Samas on Eesti eksperimentaatoritel õnnestunud veenvalt tõestada nii Higgsi bosoni, tumeaine kui ka teiste dimensioonide olemasolu, raiskamata selleks sentigi maksumaksja raha.

Et teema on tundlik, pole meie spetsialistid oma leidudest maailmale otsesõnu pasundama hakanud, kuid tähelepanelik teadushuviline loeb sensatsioonilised uudised välja ka ridade vahelt.

Nii ilmus aasta tagasi kiretu teade, et tühjalt seisvast Valdeku gümnaasiumist on salapärasel moel kadunud 230 malmradiaatorit.

Peagi teatas samasugune uudis, et Pärnus on remonti ootavast linna sotsiaalmajast kadunud 130 malmradiaatorit.

Vähe sellest - pidevalt ilmuvad teated pangaautomaatide, postkontorite ning tervete päästekomandode kadumisest.

"Teadlased on ammu ennustanud, et suurema osa meie universumist täidab mittebarüoniline tumeaine, mis teatud tingimustel võib võtta ebapüsiva atomaarse vormi ning eksisteerida lühiajaliselt tavapärase ainena," selgitas teoreetilise füüsika doktor akadeemik Valdur Rindkere.

"Just sellest ainest ongi tehtud kõik need salapäraselt kadunud asjad. Teateid radiaatorite ja muude füüsiliste objektide kadumise kohta on põrgatatud nii ajakirjandusele kui ka politseile. Tumeainest objektid on stringiteooria kohaselt kompaktifitseerunud ning liikunud kuuendasse või koguni seitsmendasse dimensiooni."

Rindkere sõnul ei saa objektide kadumises süüdistada erakondi, vargaid, panku ega valitsust.

"Süüdi on kodanik Peter Higgs. Kahjuks pole tema kuritöövahendit bosonit õnnestunud käegakatsutavalt kinni püüda," lausus teadlane.

SERGEI KRAANA

"Naeri" stringiosakonna vanemteadur



KOKSTI

Üks eestlane kolis kord Iiri

ja kujutab endast pankiiri,

   kui kirjutab koju,

   ent ise, va roju,

suurmarketis pakib kefiiri.

A. ITSKOK



INNA VAATLUS

INNA AEG

rahvakogu delegaat

Nüüd kus uus nooruke sotsminister (vägisi tuleb meelde sotsiaalse sidususe minister "Riigimeestest") on platsis, visiidi- ja voodipäevatasu tõusnud, EMO abi traumeerivalt kallis, annan teada koalitsiooni soovituse varsti algavaks maoaastaks: parem rikas ja terve kui vaene ja haige.

Arutasime naistega, et kes see salapärane tegelane on, kes Toompeal seina laia kaarega kollaseks lasi, kuid kelle nime keegi enam ei mäleta või ei taha mäletada.

Naabri-Maimu ütles, et see on küll olulise tähtsusega riiklik küsimus, mida peaks arutama nii Rahvakogu.ee-s kui ka Toompea puhvetis, aga vaevalt et me seda kunagi teada saame.

Miks, imestasin mina. Maimu ütles, et eks tegu ole riigisaladusega - tervelt 75 aastaks.

Üks minu lemmikminister, püha kolmainsus Helir, Valdor ja Seeder käis välja mõtte, et kupataks õige riigiasutused Tallinnast välja. Mõte on hea, aga ei saa teostuda, sest ühtegi BUS-rada Tallinnast välja ei vii.

Mu vanamees Ain, jaa-jah, ikka seesama vanamehenäss, kes mind varsti juba üle 20 aasta soojendanud on, ütles, et kui varsti ilma rahata EMOst (meditsiiniasutus, mitte liim!) abi ei saa, siis tuleks luua e-emo või digiemo.

Ma lisasin, et siis võiks juba ka digiarst olla - kurdad ja näitad arvutis haiget kohta, ning pimesool ongi lõigatud.

Rahvakogu.ee on üks hea koht. Tegin ka ise sinna ettepaneku: Riigikogu saalis tuleb hääletusaparaatidele peale panna alkolukud.

Ma arvan, et ei pea põhjendama, miks seda vaja on - esiteks küllap taipate isegi ning teiseks on tegu delikaatsete isikuandmetega.

Kuulsin raadiost uudist, et isapuhkus on uuest aastast tasuline. Vaesed tänapäeva isad. Mida kõike ka tasuliseks ei tehta!? Et tööst ja perest väsinud isa puhata saaks, peab ta maksma. Vanasti sai ikka tasuta - oh, olid ajad.

Tähelepanu, valimised lähenevad! Natuke valimisreklaami kah.

KE ettepanek: Tallinnas saab kohalikel valimistel hääletada ainult ühiskaardiga, enne peab validaatorist läbi laskma ja piiksu tegema. RE ettepanek: lubame tasuta sõitu bussiradadel! IRL: toome haridusministeeriumi Tallinna tagasi!



VAATAKS TÕTT

JUHTKIRI: "Me siin pisukesel Maarjamaal kipume oma kõrge internetiseerituse ja vägevate e-lahenduste kõrval teinekord ära unustama, et muu maailm meist selles vallas kohati valgusaastate kaugusel maas on."

Äripäev, 16. november 2009



TÕRRE PÕHJAST

Ainult kuningad, presidendid, toimetajad ja paelussiga inimesed võivad kasutada kuninglikku "meiet".

MARK TWAIN



TÕSI TAGA

Tasuta bussisõit on vaid hiirelõksus.



TÕNU PLOOMPUU

Kuna hunt on aasta loom, kaotatakse Tallinnas kõik jänesed.

TARMO VAARMETS



Ökolumememme tunneb ära maheporgandi järgi.

SULEV OLL



- Koduseinad toetavad seni, kuni need täis lased.

- Kui tahad hoida end edasi, hoia end tagasi!

- Kas musta raha on võimalik annetada puhtast südamest?

ANDRES ÜLVISTE



PAETISME

- Parem üks kord võtta, kui üheksa korda valada.

- Filmidele, kus on mänginud Depardieu, tuleb lisada "Koostöös Venemaaga".

- Elu läheb paremaks - soolaleivapidude asemele tulevad suhkrusaiapeod.

- Kas elektronraamatul peab olema ka maandus?

JÜRI PAET