Taimetoodangu inspektsiooni taimetervise osakonna juhataja asetäitja Ülle Metsmani sõnul on käesoleval aastal teistest liikmesriikidest (Holland, Poola) Eestisse toimetatud rododendroni taimedel tuvastatud tamme-äkksurm juba kolmel korral.

Riikliku monitooringuprogrammi käigus on taimetoodangu inspektsioon tuvastanud saastunud taimi Tallinnas, Raplas ning Rakveres. Saastunud sordid on `Nova Zembla`, `Blurettia`, `Praecox`.

Eestisse on lubatud toimetada ainult nõuetekohast istutus- ja paljundusmaterjali.
Järelevalve käigus tuvastatud passistamisele kuuluvad ja taimepassiga mittevarustatud taimed kõrvaldatakse müügilt ning hävitatakse.

"Arvestades, et mistahes sissetoodud ohtlikust taimekahjustajast vabanemine on alati märksa vaevanõudvam ja kulukam kui turustamise reeglite järgmine, siis kutsume ka ostjaid üles olema nõudlikumad ja veenduma nõutud dokumentide olemasolus," lausus Metsman.

Lisateavet ohtlike taimekahjustajate ja taimepasside kohta on võimalus saada taimetoodangu inspektsiooni veebilehelt, taimetervise osakonnast ja maakonnabüroode taimetervise inspektoritelt.