Loodusenaise Kristel Vilbaste käe all minnakse 5. mail Võrumaal Lasva vallas Tohkri külas Ilmamäe allika ümbrust korrastama, võsa raiuma. Vanarahva ütlemist mööda muudab allikavesi seal enne ilmamuutust värvi.

Mullu puhastati sealsamas võsast muistne pühapaik Tammetsõõr – 13m läbimõõduga ringi on istutatud nüüd juba paari sajandi vanused tammed. Tammetsõõri lähedal on ligi saja-aastane suitsusaun.

Pelgupaik nähtavaks!

Põlvamaal Kõlleste vallas minnakse võsa lõikama ja viitasid paigaldama, et “huvilistele leitavaks” muuta Karilatsi külas asuv pelgupaik, varem soisel alal asunud kõrgem ala, mille kasutamist oletatakse 2. aastatuhandel.

Väidetavalt tarvitati seda sõdade ajal varjupaigana, paigas on võimalik leida ka mitmeid koopataolisi kaevandeid.

Villu Õuna eestvõtmisel minnakse Raplamaal Kivi-Vigala kalmuaiale, et korrastada Eesti sõjameeste ja metsavendade haudu.

“Talgutuhin tekkis siis, kui tegime kamraadidega MTÜst Põrgupõhja Risti Selts juttu selle aasta plaanidest,” lausus Õun. “Põrgupõhja retke korraldamise kõrval ongi meie peamiseks väljakutseks sõjaajaloo ja metsavendluse jäädvustamine ning sellekohaste sümbolite, maamärkide ja muu seesuguse korrastamine ning rajamine.”

Töö hakkab välja nägema nii: teadjad inimesed kaardistavad hooldust vajavad hauad, Õun kutsub rahva kokku. “Loodame välja uurida nii palju ideega seonduvaid haudu kui võimalik ning need siis võimalikult väärikalt korda seada,” sõnab talgujuht.

Ida-Virumaal kutsub Agnes Aunap rahvast 4. mail Väike-Pungerja postijaama. 1830. aastal rajatud hoone, kunagise postitee osa, on hiljem olnud Mäetaguse metskonna hoone, siis eraomanduses ning viimased aastad seisnud tühjana.

Eelmisest aastast on hoonel uus omanik, kes tahab selle taastada võimalikult algsel kujul turismiobjekti-, majutus- ja toitlustusasutusena ning ka külaelanikele kooskäimiskohana. 

Selleks samme astutaksegi, ühtlasi soovitakse koos mõelda, kuidas hoonet rohkematel viisidel kasutada.

Lisa avatud noortetoale

Viljandis, pärimuse hoidmise kindlas kantsis, võetakse muude objektide kõrval ette endine lennukitehas.

“Kuna tehase osa ruume saab sügiseks Viljandi Avatud Noortetoale, on eesmärk koos noortega kaasa aidata ruumide ja ümbruse puhastamisele ja koristamisele,” rääkis asja eestvõtja Mart Saar.

Maja ja paik on tõeliselt värvika ajalooga. Algul tunti seda Pohrti masinavabrikuna, siis Ungern-Stern­bergi tehasena ja hiljem Talleksi töökojana.

Samal aadressil on eri ajajärkudel asunud ka õlle-, limonaadi-, vahujoogi- ja veinitööstus.

Maalehe trükkimineku seisuga oli “Teeme ära!” kodulehel valida 1428 talgu seast ning kirja oli end pannud juba üle 15 000 inimese.