"Piimahindade mahasurumine on omandanud mõõtmed, mille negatiivsed tulemused väljenduvad varem või hiljem piima tootmis - ja töötlemissektoris. Nii tarbija, kaupmees kui ka piima töötleja peavad mõistma, et piim pole nafta ega vesi, mida saab lihtsalt maa alt välja pumbata," ütles Eestimaa Talupidajate Keskliidu (ETKL) peadirektor Kaul Nurm


Kvaliteetse piima tootmine eeldab teadmiste, maade, loomade, ehituste, masinate ja seadmete olemasolu ning hulka kulutusi ja tööd.

Juba praegu ei kata piimatoojatele makstav toorpiima hind tootmiseks tehtavaid kulutusi. Piimahinna mahasurumine ebaterve konkurentsi kaudu suurendab veelgi survet tootjahindade langetamise suunal.


Selline tegevus suretab ETKLi hinnangul välja piimatootmise Eestis, seega kahjustab hinnasõda ka kolmandate isikute huve. Samas on piimatootmine tunnistatud Eestis strateegiliselt kõige olulisemaks ja konkurentsivõimelisemaks tootmisharuks põllumajanduses.


"Kuid oluline on mõista, mis sellise tegevusega kaasneb. Sellega kaasneb töötuse ja abivajajate kasv, maade kasutusest väljalangemine ja võsastumine. Tarbijad peavad arvestama sellega, et tulevikus Eestis müügilolev piim valmistatakse maailmaturul ringlevast piimapulbrist, mille toiteväärtus, maitseomadused ja tervislikkus erineb olulisel määral värskest piimast, mis on täna veel Eesti tarbijate toidulaual tänu kodumaistele piimatootjatele," seisab ETKLi avalduses.


Selline hinnasõda alavääristab piimatootjat, kelle tööd ei hinnata enam millekski. Peab arvestama, et ka nende inimeste kannatus võib katkeda, kes toodavad piima ning kes piimatootmise eripärast tingituna vastutavad piimatootmise eest 7 päeva nädalas ja 365 päeva aastas.


Tarbija ootustele on majandussurutise ajal juba piisavalt vastu tuldud. Kui kaubandusel on on vaja iga hinna eest omavahel hinnasõda pidada, siis võiksid nad teha seda vett müües. Vee hind vaatamata madalatele tootmiskuludele on kauplustes kordi kõrgem kui piima hind, seega peaks olema seal piisavalt müügikatet mille arvel hinnasõda pidada. Juba Eesti rahvatarkus ütleb, et toiduga ei mängita.

"On aeg mõista, et igal teol on tagajärg. Reaalmajandussektori hävitamine pole just kõige mõistlikum tegu, ka mitte majanduskriisi ajal," lisas Nurm.