Keskaeg käes, jääaeg viibib

Soobi sõnul on jääaja keskuse müürid juba püsti ning samal ajal käib väljapaneku ettevalmistamine. “Võtsime vahepeal aja maha, sest ei tahtnud ülepeakaela teha. Tulemus tulnuks kesisem,” põhjendab ta viivitust.

Nüüd lubab ta, et avamiseni jõutakse järgmisel suvel. Kõige kuumemal ajal, juulis.

Jääaja teemapark on üks kolmest tänavu Lõuna-Eestis valmima pidanud nii sise- kui ka välisturistile mõeldud põnevast suurest külastusobjektist.

Kõik need said 2009. aastal EASi piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist kümneid miljoneid kroone toetust.

Mooste mõisakompleksis toimivast lahedast Folgikojast ning Vastseliina piiskopilinnusesse rajatud keskaja teemapargist on Maaleht saanud juba kirjutada kui tõesti põnevust pakkuvatest külastusobjektidest.

Ainsana kolmest ei saanud õigel ajal valmis EASilt suurima toetuse, 41,1 miljonit krooni toetust saanud jääaja teemapark. Esimene ehitushange luhtus ehitajate liiga kõrgete hinnapakkumiste tõttu.

Teine hange õnnestus, keskuse ehitamine kunagisse spordihoonesse läks lahti tänavu suvel.

Eurodes läheb jääaja keskus maksma 3,7 miljonit, millest 2,6 miljonit on EASi toetus ja 1,1 miljonit valla enda raha.

“Meie eesmärk on kas kõik või mitte midagi. Kehvakest me teha ei taha, ka ekspositsiooni sisule mõeldes,” põhjendab Aivar Soop, miks valla rahapanus ettevõtmises on vahepeal kasvanud.

Jääaeg kõnetab

Jääaja teemapargi ekspositsioonijuht Asta Tuusti ütleb, et keskuse enam-vähem lõplik lahendus valmis alles aasta tagasi ja väljapanek peaks esialgsest EASile esitatud projektist palju elamuslikum olema.

“Tähtis on, et teema kõnetaks vaatajat ja samas tooks kõnekalt esile ka teadussaavutused,” märgib Tuusti. “Turismi eesmärk pole ainult meelelahutus vaid ka hariduslik külg.”

Jääaja keskuse kolmel korrusel on ekspositsioonipinda üle 2200 m².

Majja sisenedes hakkavad külastajaid vastu võtma jääaja ühed maskottloomad mammutid.

Esimese korruse teema on “Jääaeg ja jää meie ajas”, teisel korrusel räägitakse jää sulamise hetkest edasi juhtunut. Kolmanda korruse temaatika tegeleb tulevikuga – kas tuleb uus jääaeg?

Tuusti sõnul on kogu väljapanek koostatud põhimõttel, et inimene tajuks, kuidas ja miks miski on tekkinud. Alates Vooremaast, mis iseenesest on kui üks suur jääaja vabaõhumuuseum.