4. V
müüdi
New Yorgi oksjonimajas Christie’s Pablo
Picasso
1932. a
maal
“Akt, rohelised lehed ja büst” 106,5 miljoni dollari (
1,27 miljardi krooni
)
eest
.

Picasso modelli ja armukest Marie-Thérèse Walteri kujutav 162 cm × 130 cm suurune õlimaal püstitas oksjonitel müüdud kunstiteoste hinnarekordi.

 21. V teatas USA geneetik Craig Venter ajakirjas Science, et on loonud tehiselu.

Venteri instituudis sünteesiti üht liiki bakteri genoom ja siirati see teist liiki bakteri rakku. Elusa uhiuue bakteri hüüdnimeks on Synthia ning liiginimetuseks on pakutud Mycoplasma laboratorium.

“See on esimene liik,” nentis Venter, “kelle vanemaks on arvuti.”

 7.-8. VII sooritas päikeselennuk esimese enam kui ööpäevase mehitatud lennu.

Ainult päikeseenergia jõul töötav Šveitsis ehitatud Solar Impulse lendas enamasti 8,5 km kõrgusel keskmise kiirusega 70 km/h.

Süsinikkiust lennuki pikkus on 21,8 m, tiivaulatus 63,4 m, kaal 1,6 t. Tiibadel on ligi 12 000 päikeseelementi, mis toidavad nelja 7,5 kW võimsusega mootorit ning laevad öise lennu tarvis akusid.

 16. VIII teatas USA ajakiri Newsweek, et parim maa, kus elada, on Soome.

Kuus esimest: 1. Soome, 2. Šveits, 3. Rootsi, 4. Austria, 5. Luksemburg, 6. Norra. Eesti oli 32. kohal, Leedu oli 34., Läti 36., Venemaa 51.

Ajakiri võrdles oma uurimuses saja riigi haridussüsteemi (Eesti 7.), tervishoidu (42.), elukvaliteeti (42.), majanduse dünaamikat (35.) ja poliitilist keskkonda (37).

 15. XI kuulutas USA kompanii Global Language Monitor, kes jälgib ja analüüsib maailma keeletrende meedias, blogides ja sotsiaalvõrgustikes, välja ingliskeelse maailma 10 menukaimat sõna 2010. a. Kõige menukamad sõnad on spillcam ja vuvuzela.

Spillcam (“lekkekaamera”) — Mehhiko lahe naftakatastroofi jälgiv veebikaamera sai hoobilt keskkonnakaitsjate, British Petroleumi ja Barack Obama õuduslooks.

Vuvuzela (tsvana k lepatata) on jalgpalli MMil kuulsaks saanud umbes meetri pikkune plastpasun, mida fännid jalgpallimängu ajal töristavad. Eriti populaarne on pasun Lõuna-Aafrika Vabariigis, kus seda peetakse riigi spordikultuuri sümboliks.

 17. XI säilitasid CERNi teadlased esimest korda antiainet.

CERNI (Euroopa Tuumauuringute Organisatsioon) teadlastel õnnestus viiendiku sekundi jooksul säilitada magnetlõksus 38 antivesiniku aatomit.

Antiaine koosneb antiosakestest, mis erinevad tavalistest üksnes vastandmärgilise elektrilaengu poolest. Näiteks antivesinik koosneb positiivse laenguga elektronist ehk positronist ning negatiivse laenguga prootonist ehk antiprootonist.

Seda on ülimalt raske säilitada, sest kui antiaineosake tavalise aine osakesega kokku puutub, kaovad kiirgussähvaka saatel mõlemad.

Antiainet uurides võime teada saada, miks pole maailma loodud antiainest, vaid just ainest, ja ehk sedagi, mida täna antimaailmas kirjutas “anät & anuT”.

“ʇnuɐ & ʇäuɐ” sɐʇnɾɹıʞ sɐɯlıɐɐɯıʇuɐ ɐuäʇ ɐpıɯ ’ıƃɐpǝs ʞɥǝ ɐɾ ’ʇsǝuıɐ ʇsnɾ pıɐʌ ’ʇsǝuıɐıʇuɐ pnpool ɐɯlıɐɐɯ ǝlod sʞıɯ ’ɐpɐɐs ɐpɐǝʇ ǝɯıõʌ sǝpıɹnn ʇǝuıɐıʇuɐ

 15. XII nimetas USA nädalakiri Time aasta inimeseks suhtlusvõrgustiku Facebook looja ning tegevdirektori Mark Zuckerbergi.

Facebookil on maailmas rohkem kui pool miljardit aktiivset kasutajat. Seisuga 18. XII on Eestis 312 860 kasutajat ehk veerand rahvast ehk kolmandik internetlastest.

:o) Karta on, et peagi saab aasta inimeseks see ainuke isik, kes veel Facebooki ei kasuta.