Esimest korda toimus motokross Tanel Leok ja Sõbrad ülemöödunud aastal. Möödunud sügisel kihutas liikumispuudega laste heaks võidu enam kui 200 võistlejat, nende pingutusi käis raja ääres kaemas üle 5000 inimese. Krossil osales ka kümnekordne maailmameister motokrossis Stefan Everts. Tema Belgias korraldatava samalaadse ürituse eeskujul alustasidki siinsed noored krossimehed oma heategevusliku võidukihutamisega.

Annetustena koguti 2009. aastal 11 000 ja 2010. aastal 12 000 eurot. „Tänavu soovime koguda vähemalt samasuguse summa või isegi veidi rohkem,” ütleb Tanel Leoki sõber ja ürituse üks korraldaja Martin Arumäe. Seni kogutud annetustest on abi saanud 18 liikumispuudega last.

„Krossisõitjad soovivad toetada just neid lapsi, kes on liikumisvõime kaotanud õnnetuse tagajärjel. Mitte, et motokross kuidagi eriliselt ohtlik spordiala oleks, aga ka mujal maailmas on kujunenud traditsiooniks, et krossisõitjad just seda sihtgruppi toetavad, ” selgitab Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu tegevjuht Auli Lõoke. Liit on krossisõitjatele koostööpartneriks ning aitab kohalike omavalitsuste kaudu otsida lapsi, kes abi vajavad.

See, milleks annetatud raha kasutatakse, on pere otsustada. „On ostetud täiendavaid ravi- ja rehabilitatsiooniteenuseid, teraapiaseansse, abivahendeid, arendavaid mänge. Palju on meile tasumiseks esitatud apteekide arveid,” loetleb Lõoke seda, millele raha kulutatakse.

„Kuna sageli peab lapsega juhtunud õnnetuse tagajärjel üks vanematest töötamisest loobuma, et lapse eest hoolitseda, pole harvad ka need juhud, kui ostetakse rõivaid ja jalanõusid. Puuetega laste pered elavad kitsikuses, tahame me seda tunnistada või mitte.”

Oma otsuseid vaagivad pered kaua ja põhjalikult, uuritakse erinevaid võimalusi ja peetakse nõu nii sotsiaaltöötajate, arstide kui õpetajatega. Ikka selleks, et annetusraha lapse heaks võimalikult tulemuslikult ära kasutada.

„Koostöö Tanel Leoki ja tema meeskonnaga on olnud äärmiselt tore. Lisaks rahakogumisele käivad noormehed sageli ka puuetega laste üritustel esinemas – laagrites ja jõulupidudel. On hämmastav, et nii noored mehed nii pühendunult heategevusega tegelevad,” lausub Auli Lõoke ning tänab neid puuetega laste ja nende perede nimel – abi on olnud hindamatu. Eriti seetõttu, et tegemist pole pelgalt üksiku toidupaki või rõivaesemega, vaid võimalusega saada just seda, mida iga üksik laps vajab.

Estonian Motocross Weekend 2011, mille raames heategevuslik võidukihutamine toimub, ühe korraldaja Toomas Triisa sõnul on laupäevase võidukihutamise rada ette valmistades lähtutud sportlikust printsiibist ja tegemist saab olema tõsiste sõitudega. Esimene start antakse kell 11.

Täpsemat teavet krossi Tanel Leok ja Sõbrad kohta saab vaadata SIIT.