Konverentsil räägitakse eriala tulevikust, loomaaedadest kui semiootilisest keskkonnast ja ökokriitika vaatest loomadele aga ka loomi puudutavatest filosoofilistest küsimustest, samuti loomade rollist eri kultuurides.

TÜ semiootika vanemteadur Timo Marani sõnul on zoosemiootikal Tartu Ülikooliga eriline seos, sest just siinses semiootika osakonnas asub zoosemiootika ühe rajaja Thomas A. Sebeoki memoriaalraamatukogu.

„Zoosemiootika on perspektiivne teadusharu just inimese ja teiste loomade vaheliste suhete uurimisel, samuti selliste hübriidsete nähtuste ja keskkondade kirjeldamisel, kus pole võimalik eristada kultuurilist ja bioloogilist alget,“ selgitas Maran ja lisas, et konverentsi näol on tegemist esimese sellises mahus zoosemiootikale pühendatud üritusega maailmas.

Konverentsil esinevad teiste hulgas üks maailma juhtivaid biosemiootikuid Jesper Hoffmeyer Taanist, kognitiivetoloogia üks rajajaid Colin Allen ning fenomenoloog, muusik ja linnulaulu uurija David Rothenberg USA-st. Kaugeimad külalised saabuvad Tartusse Brasiiliast, Jaapanist ja Lõuna-Aafrika Vabariigist.

Konverentsiga paralleelselt toimub doktorikooli intensiivseminar „Loomad, kultuur, keskkond“. Konverentsi raames korraldab Tallinna Loomaaed Tartu Ülikooli raamatukogus loomaskulptuuride näituse.