„Põhjus on selles, et meteoroloogia, klimatoloogia, hüdroloogia, merefüüsikaga teaduslikult ning teenistuslikult tegelevad asutused on killustatult eri ülikoolide ning ametkondade all. Seepärast ongi tarvis vahest kokku tulla ning uurida, mis uut sünnib,“ leidis Post.

Post ütles, et meteoroloogia kui rakendusteadus suudaks meid paremini teenida kui sidemed ilmateenistuse ning ilmateaduse vahel on tugevad.

„Punavõimu poolt lahutatud ilmateadus ning teenistus pole administratiivselt enam kokku saanud. Kui aga 150 aastat tagasi Arthur von Oettingen poleks omal initsiatiivil mõõtmisi alustanud, ei oleks meil praegu nõnda pikka vaatlusrida, mis on Eesti kliimateaduse ning teadmise alussammas.“

2. ja 3. detsembril 2015 tulevad Tartusse sündmust tähistama Eesti meteoroloogid, klimatoloogid, hüdroloogid, merefüüsikud ning geofüüsikud.

Tähtpäev avatakse 2. detsembril kell 11 ajalookonverentsiga Tiigi seltsimajas, paigas, kus aastatel 1895-1926 Tartu ilma mõõdeti.

Kell 15 toimub samas postmargi „Tartu ülikooli ilmade observatoorium 150“ esitlus. Lisaks postmargile annab Eesti Post välja ka esimese päeva ümbriku ning kasutusel on esimese päeva tempel. Postmargi väljaande on kujundanud ajaloolistel motiividel kunstnik Jaan Saar.

Orienteeruvalt kell 15.30 algab jalutuskäik Metobsiga seotud paikadesse.

Ürituste sari jätkub reedel, 11. detsembril Eesti geofüüsika konverentsiga Tõraveres, Tartu observatooriumi saalis. Konverentsil kuuleb värskeid teadusuudiseid meteoroloogidelt, atmosfäärifüüsikutelt, merefüüsikutelt ja geofüüsikutelt.