Linlastel oleks nii võimalik kasvatada mahedalt aiavilja, vähe tähtis poleks olnud seegi, et perega koos tegutsedes saaks lapsed suhu maigu, mida tähendab ise seemnest taimede kasvatamine ja aiatöö.

Mõtteks andis julgust eelmise suve kogemus, kui Tartust naaberkülla kolinud noorpaar käis koos lastega Seepteritel suvel abiks aiamaad hooldamas ja teenis nii välja talvevarud.

Juba kuus aastat üleilmsesse mahetalude võrgustikku WWOOF kuuluvad Seepterid ei karda võõraid oma tallu askeldama lasta. Igal suvel elavad ja töötavad neil pikemat või lühemat aega maailma eri otstest pärit vabatahtlikud.

Maa teisel moel kasutusse

Aiamaa tasuta kasutamise võimaluse hõikasid Meeli ja Raivo Seepter välja Järvamaa Teatajas ning palusid aprilli lõpuks ühendust võtta. Mõte oli teha koos kõigi huvilistega mai alguses talgupäev, mille raames oleks kompost aiamaale laiali laotatud ja inimesed töö käigus ka ühtlasi tuttavaks saanud. “Nagu näete, veame kahekesi komposti laiali,” märgib perenaine, lisades, et huvi oli loodetust palju väiksem.

Esimene helistaja oli Tallinnas elav väikese pojaga noor naine, kelle suvila asub Peipsi ääres. “Seal pidi olema liivasoss, kus ei kasva midagi, meie jääksime aga poolele teele,” räägib Raivo Seepter.

Mõni päev hiljem selgus aga, et helistajale oli Tallinna lähedal aiamaad pakutud ja ta loobus Järvamaale peenarde tegemisest. “Väga tore, kui ka Tallinna ümbruses maad haritakse ja ei pea ainult rõdu peal kasvatamisega piirduma,” on Rätsepa talu peremees tulemusega rahul.

Teine helistanud noorik avaldas aga soovi talus pulle kasvatama hakata. Nii et vaba aiamaa tahtjaid mahetalunikud ei
leidnudki.

Seni kasutatud ligi 0,3 hektari asemel kavatseb vanapaar tänavu vähem üles harida ja muist rohu alla jätta. Kuna talus on 19 maatõugu veist ja neile on ka lisa oodata, läheb maa lihtsalt teisel moel kasutusse. “Paide ümbruses on vaba maa olemas, ju pole inimestel vaja nii kaugele sõita,” arvab peremees. Nende talu asub ju lähimast linnast ehk Paidest poole tunni sõidu kaugusel.

Tartus üle saja huvilise

Linnas tasuta aiamaa pakkumise puhul on huvilisi kümneid kordi rohkem, näitab Avo Rosenvaldi kogemus. Hakkaja mees kauples Tartu linnalt välja hektarisuuruse maalapi, kus huvilised on kahel viimasel aastal aiavilja kasvatanud. Tänavu oli rohenäppe lausa üle saja, nii et iga vaba ruutsentimeeter on harija leidnud.

Käesoleval nädalal peaks vahepeal loodud MTÜ Tartu Maheaed saama linnalt kirjaliku loa kahe uue maalapi kasutusse võtmiseks. Üks neist asub senise aiamaa kõrval Hiinalinnas, teine aga Mõisavahes. “See on Annelinna tagumine ots, nii et inimesed saavad kohe oma ukse all aiavilja kasvatada,” rõõmustab Rosenvald.