Taastuvate loodusvarade teaduskeskuses (Kreutzwaldi 5, D-korpus) saab Teadlaste Ööl tutvust teha ulmeliste uimelistega – külastajatele räägitakse kalade imelisest lõhnatajust ning kalade stressist ja sellest, kuidas seda mõõta. Samuti näeb põnevaid filmilõike kalade käitumisest ja uurimistööst Amazonase vihmametsades. Mullamuuseumis on võimalik avastada mulla mikrokosmost. Teaduskeskuses tutvustatakse ka erinevaid teravilju ja räägitakse sellest, milles peitub hea saia saamise saladus, degusteeritakse kalja ja isevalmistatud erinevatest sortidest valmistatud kartulikrõpse. Taimehuvilised saavad teada, kuidas taimed omavahel suhtlevad ning üksteisele lähenevast ohust teada annavad, ehk siis milline on taimede keel, ning räägitakse ka taimemaailma elavatest fossiilidest – iidsetest taimedest. Veel on võimalik teada saada, kui vähe või palju teatakse seenemaailmast – millised on meile tuntud ja millised hoopis tundmatud seeneliigid.

Põnevust pakub kindlasti putuksõdalaste maailm – näha saab elusate jooksiklaste kollektsiooni, mis demonstreerib nende mitmekesisust alates kõige pisematest kuni hiiglasteni välja. Võimalik on teha mikroskoobiga putukate portreepilte ja tutvuda müstiliste lendurite – kimalaste – salaeluga. Kimalaste kohta on füüsikud öelnud, et nende lennuvõime rikub igasuguseid füüsika reegleid – seetõttu saabki maaülikoolis seda putukat vaadelda ning teadlased selgitavad, missugused erilised võimed on kimalastel võrreldes mitmete teiste putukatega, ka uuritakse üheskoos elusate kimalastega pesa, tutvutakse pere arengukäigu ning erinevate isendite funktsioonidega ühiselulise pere toimimises.

Eesti Maaülikooli maastikuteatris saab väga suure panoraamekraani vahendusel virtuaalses 3D maastikus ringi liikuda ja lennata. Teadlaste Ööl kõnnitakse salaja üle Tartu Kaarsilla kaare, lennatakse Tartu vaimu kombel Toomemäe varemetes ja kollitatakse ajaloolistes poternides. Julgemad saavad osaleda psühholoogia-alases eksperimendis.

Lisaks on võimalik degusteerida erinevaid puuvilja- ja marjakultuuride sorte ning tutvuda taimede-, seente- ja putukakollektsioonidega.

Metsamajas (Kreutzwaldi 5) saab lähemalt tutvuda hoonete ulmesoojustamisega, vaadata Eesti loodust kosmosest ning osaleda kaasahaaraval siseorienteerumise võistlusel.
Tehnikamajas (Kreutzwaldi 56) jagub elektrit ja robootikat, katsuda saab pneumosõidukeid ning viia end kurssi inimliku ergonoomikaga. Lisaks on avatud näitus „Insenerilahendused, ilma milleta kodus kohe kuidagi läbi ei saa“. Maaülikooli linnakusse sõidab Teadlaste Öö Festivali eribuss.

Päev varem, 29. septembril saab Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuses (Viljandimaal Pollis) teada, kuidas õunu „magama“ panna ning kuulata lühiloengut „Inimene ja õunapuu“. Laboris saab järele vaadata, mis on superkriitiline olek. Avatud on õunanäitus.

Teadlaste Öö on Euroopa Komisjoni initsiatiivil loodud üleeuroopaline erinevaid teadusringkondi – ülikoole, akadeemiaid, teaduskeskusi, muuseume, laboratooriume jt akadeemilisi organisatsioone – ühendav suurüritus, kus ühe öö(päeva) jooksul toimub palju erinevaid teadust ja teadlasi ühiskonnale tutvustavaid ja lähendavaid üritusi atraktiivses ja lõbusas võtmes. Eesmärgiks on laiemale publikule tutvustada nii teadlasi kui ka nende tegemisi.