Teadustöö eest malevlastele stipendiumi maksva Tartu Hansa Rotary klubi 2014-2015 aasta president Katrin Kaarna rääkis, et nende klubi ühendab toimekaid ja motiveeritud naisi, kes on erialasel tööl väljapaistvad. „Oleme otsustanud vabatahtlike annetuste ja heategevusürituste kaudu kogutud raha investeerida noorte haridusse. Meil on hea meel toetada aktiivseid gümnasiste ja seeläbi anda tõuge nende edasisse arengusse. Noored on meie tulevik ja teadusmaleva noored on osa nendest, kes teevad tulevikus Eesti suureks.” Teadusmaleva stipendiumite jaoks aitasid raha koguda klubi poolt korraldatud Curly Stringsi ja paljude teiste tuntud artistide heategevuskontserdid.

Esimene teadusmalev toimus Tartu observatooriumis 2012. aastal ning teenis kohe ka teaduse populariseerimise auhinna. Siis said saate Rakett 69 finalistid anda oma panuse Eesti esimese kosmoselaeva ESTCube-1 ehitusse.

Selleaastase teadusmaleva vanem on Tartu ülikooli füüsikatudeng ja telesaate Rakett 69 viienda hooaja võitja Karl Reinkubjas. Tema sõnul on teadusmalevas alati au sees olnud õpilaste tegevuste otsene seos reaalse kosmosetehnoloogia arendamisega ja nii on see ka seekord. „Sel suvel aitame töödelda ESTCube-1 poolt kogutud andmeid ning ehitame uue katseseadme ESTCube-2 arendamiseks,” lausus ta.

Kokku osaleb tänavuses teadusmalevas kümme gümnasisti, kes saavad stipendiumiks 300 eurot kuus. Osalejad valiti kandidaatide hulgast välja seniste tulemuste alusel õppetöös, olümpiaadidel või Rakett 69 saates.

Teadusmaleva eesmärk on anda teadushuvilistele koolinoortele võimalus isikliku kogemuse kaudu tutvuda teadlase elukutsega. Malevas osalejad töötavad iseseisva uurimisrühmana, otsides uurimisküsimusele ühiselt lahendusi. Uurimistöö edasiste etappide planeerimine, võrdse tööjaotuse korraldamine, vaheküsimuste tõstatamine ja lahenduste otsimine toimub malevlaste initsiatiivil ning juhendajad sekkuvad protsessi võimalikult vähe.

Lisaks teadusmalevale töötab suvel Tartu observatooriumi kosmosetehnoloogia osakonnas veel ligi 20 üliõpilast Saksamaalt, Kanadast, Indiast, Soomest, Vietnamist, Lätist, Türgist ning Eestist. Ühenädalases teaduslaagris saavad oma panuse anda ka Eesti põhikoolide lapsed.