Hoog on sedavõrd suur, et sellele ei saa vastu ka detsembris muidu juba pead tõstev külm Siberi kõrgrõhkkond, mis ei suuda Uuralitest kuidagi lääne poole tungida.

Seega ei ole lähiajal ka Venemaalt suurt ilma-abi loota. Isegi Moskvas pole veel lund.

Nii on sügise ja talve musta-valge piir praegu harjumatul kombel Kesk-Venemaal, kus Atlandi soojakott on tühjaks saanud.

Volgamaal näiteks võimutseb korralik talv. Samaras on rutiiniks saamas paarikümnekraadised külmad ja lundki on seal praegusel ajal tavalise
20 cm asemel juba 40 cm.

Kas meil siin Eestis on veel lootust valgetele jõuludele?

Aega jääb ju üha vähemaks. Ainuke võimalus on soovida Atlandilt tulevate tormide väsimist. Või kui neil ind ei rauge, siis et tsüklonid vähemalt oma teekondagi muudaks – meist rohkem lõuna poolt mööduks ja meie jääks nende külmemasse sektorisse, kus vihma ja lörtsi asemel lund
puistaks.

Paraku ei anna kõikvõimalike ilmaportaalide uurimine internetis suurt lootust, et lähema kümne päeva jooksul meie ilmarindel revolutsiooni sünniks.

Venemaa ilmaportaal gismeteo.ru, mida võib pidada meie jaoks pikaajalise ennustuse koha pealt üheks tõsiseltvõetavamaks, lubas Tartu jaoks senise ilma jätkumist jõuludeni välja.

Tõsi, paar päeva enne pühi läheb küll paari kraadi võrra külmemaks ja isegi lund lubatakse, kuid kas ka nii läheb?

Viimase kuu aja prognoosid on nimelt kogu aeg pakkunud (kui jutt on pikemast ajast kui nädal) ilma külmemaks minekut ja lund, kuid päev-paar hiljem on samades ennustustes miinustest alati plussid ja lumest vihm saanud.

Leevendust ei paku gismeteo.ru aastavahetusekski, mil meie idapiiri lähedal Pihkvas lubatakse vihma ja sooja kuni neli kraadi. Ju on meil Eestis siis veel sutsu soojemgi.

Sama juttu räägib ka Norra meteoroloogide ilmaportaal yr.no, mille kohaselt on Tartus vihmane ja lörtsine 20. detsembrini välja. Seejärel on paaril järgneval ööl küll mõnda külmakraadi loota, kuid lund ei saja.

CNNi ilmalehe järgi jääb termomeetri näit Tartus ka päevasel ajal miinusesse esimest korda alles päev enne jõululaupäeva. Sedagi vaid üheainsa kraadiga. Aga midagi sel päeval taevast alla tulemas peale päikesekiirte ei ole.

Seega võime valgeid jõule saada vaid siis, kui sünnib ime. Ent, nagu teame, jõulude ajal on varemgi imesid sündinud.