Tipptoit – rukkileivakattega ahjukael

                     
Maaleht
Tipptoit – rukkileivakattega ahjukael
Eesti parim lihatoode. Foto: DELFI
.

Tänavusel Eesti parima toiduaine konkursil tegid ilma magustoidud, kuid võidu võttis traditsiooniline sealiha, mis oli saanud selga uuendusliku kuue.

Konkursile esitati väga eripäraseid tooteid, kokku 118. Neist 97 võistles põhikonkursi ja 21 piirkondliku väikeettevõtete konkursi raames.

Nii lihatoodete kui ka kogu konkursi võitis Rakvere Lihakombinaadi rukkileivakattega ahjukael.

Toote head mekki kinnitavad ka müüginumbrid – sügisel lettidele sätitud uudistoodet on müüdud üle 16 tonni.

Ettevõtte turundusjuhi Triin Lõokese sõnul kiidetakse liha ja leiva oivalist kooslust ning küpsetades lihale tekkivat krõbedat maitsvat koorikut.

Parimaks Lõuna-Eesti väikeettevõtte tooteks pärjati Nopri Talumeierei hapupiim. Auhinda vastu võtma tulnud müügijuht Kersti Moisa tunnistas, et hapupiima on keeruline poekettidesse sisse saada. Praegu on see suuremates Konsumites ja Maksimarketites. Nüüdse tunnustuse toel loodetakse ka teiste poodide riiulite avanemist.

Parimaks Lääne-Eesti väikeettevõtte tooteks valiti Hiiumaa TÜ Tootmise halvaakreem.

“Turul oli see nišš tühjem ja leidsime ka hea partneri – Prisma,” selgitas ettevõtte juht Agu Kohari, miks nad valmistavad enam kui 20 eri magustoitu. Maikuus on plaanis avada uus ja suurem köök ning siis saab sortimenti veelgi laiendada.

Konkursil oli üks muudatusi see, et esimest korda valiti parim magustoit. Selleks osutus Vertigo Gourmet’ šokolaadikreemide sari.

Parimaks kondiitritooteks pärjati Marmitoni suvine piparkook apelsinitükkidega. “Skandinaavias süüakse vaid 60–70 protsenti piparkookidest siis, kui lumi on maas,” rääkis tootejuht Priit Hinno. See tähendab, et piparkoogid on laual ka suvel.

Eesti poodide ostujuhid ei tahtnud aga kuidagi piparkooke suvel müüki võtta. “Kui muidu ei saanud, siis kasutasime kavalust,” naeris Hinno. Nii jäeti tainast osad komponendid välja ja lisati teised. Nõnda sündiski apelsinitükkidega suvine piparkook.

Parimaks valmistoiduks valitud Põltsamaa Felixi Külmalinna küüslaugusuppi võib süüa nii suvel kui talvel.

See kasvas välja Jõgeval korraldatud supikonkursist, mille võitis kohaliku koka Virge Mitti küüslaugusupp. Retsepti suurtootmise jaoks kohandamine võttis üle aasta ja sai nüüd ka ekspertkomisjonilt kõrge hinnangu.

Tooteid hindas komisjon, kuhu kuulusid koolituse läbinud toitumisteadlased, riigiametnikud, toiduajakirjanikud ja kaubanduse esindajad. Esimest aastat hindas uudistooteid ka Eesti Peakokkade Ühenduse ja toidublogijate žürii.



Eesti parim toiduaine 2012

Kuldmärgid

- Konkursi võitja – rukkileivakattega ahjukael (AS Rakvere Lihakombinaat).

- Eesti parim toit tervisele – lihaveise-grillvorst lambasooles (AS Rakvere Lihakombinaat).

- Eesti parim mittealkohoolne jook – ananassi-vaarikamaitsega neljaviljamahl (Kadarbiku Köögivili OÜ).

- Eesti parim alkohoolne jook – Põltsamaa Tõmmu 2003
(AS Põltsamaa Felix).

Peakokkade kuldmärgid

- Peakokkade lemmik – Briisi vürtsikilufilee
(DGM Shipping AS).

- Parim toit tervisele – Tere Naturali vähendatud laktoosisisaldusega maitsestamata jogurt (Tere AS).

- Parim mittealkohoolne jook – Pai smuutide sari
(Põltsamaa Felix AS).

- Parim alkohoolne jook – Põltsamaa Tõmmu 2003
(Põltsamaa Felix AS).

Tootegruppide võidutooted, millele omistati hõbemärgid

- Lihatoode: rukkileivakattega ahjukael (AS Rakvere Lihakombinaat).

- Pagaritoode: Leibö (AS Leibur).

- Kondiitritoode: suvine piparkook apelsinitükkidega (AS Marmiton).

- Kaste: Caesari kaste (OÜ Vertigo Gourmet).

- Valmistoit: Felix Külmalinna küüslaugusupp (AS Põltsamaa Felix).

- Piimatoode: Tere Naturali vähendatud laktoosisisaldusega maitsestamata jogurt (Tere AS).

- Kalatoode: Briisi vürtsikilufilee (DGM Shipping AS).

- Parim magustoit: šokolaadikreemide sari
(OÜ Vertigo Gourmet).

Piirkondliku väikeettevõtete konkursi pronksmärgid

- Parim toode Lõuna-Eesti väikeettevõttelt 2012: hapupiim (Nopri Talumeierei OÜ).

- Parim toode Lääne-Eesti väikeettevõttelt 2012: halvaa-kreem (HTÜ Tootmine OÜ).

Allikas: toiduliit.ee/parim

Logi sisse

Logi sisse kasutades oma
Facebooki, Twitteri või Google'i kontot või e-posti aadressi.


Nimi
Kommenteerimistingimused

Maaleht - viimased uudised
Täna selgub aasta parim noorkokk
31. oktoober 2014 09:40
Täna selgub aasta parim noorkokk
Noorkokk 2013 võitjad. Vasakult Riho Sommer II koht (Haapsalu Kutsehariduskeskus), Margo Paluoja I koht (Pärnumaa Kutsehariduskeskus), Kristiina Rauba III koht (Tartu Kutsehariduskeskus).
Täna toimub Tallinn Foodfestil kokanduseriala õpilaste kutsevõistlus Noorkokk 2014. Sel aastal püüdlevad parimaks noorkokaks 12 õpilast Eesti ametikoolidest.
Kes on Eesti ebaküdooniakuningas? (1)
31. oktoober 2014 07:54
Kes on Eesti ebaküdooniakuningas?
Tartu linna piiril elav Valdur Soop on tõenäoliselt Eesti suurim ebaküdooniakasvataja.
Eestis kasvatatakse ebaküdooniat ehk põhjamaist sidrunit
vaid mõnel hektaril, kuid Lätis on see tõusev trend.
Teeme veinidega nalja
30. oktoober 2014 16:54
Teeme veinidega nalja
Igal aastal on Maalehe koduveinikonkursile laekunud ka erinevatest köögiviljadest pruulitud veine.
Veinitegu ei pea alati surmtõsine olema, natuke saab nalja ka teha, katsetades üllatavate toorainetega.
Komeet kihutas Marsist napilt mööda
Siding Springi ja Marsi kaksikportree nende lähedushetkel 19. oktoobril.
19. oktoobril lendas sabatäht Siding Spring Marsist mööda kolm korda lähemalt kui Maa ja Kuu vahemaa.
Mets on vaese mehe kasukas ja rikka mehe rahakott. Aga kes on rikas?
Lisaks pelgupaiga pakkumisele on mets eestlastele läbi aegade ka tõhusat leivakõrvast andnud. Tänavune rohke seeneaasta meelitas metsa needki, kes sinna ehk muidu teed ei leia.
Vesiveski on Eestis lihtsalt nuhtlus!
Kalev Pehme ei ole veel kaotanud lootust, et suudab taastada osalt varemeis oleva Linnaveski vesiveski.
Kunagist kuulsat Linnaveski vesiveskit taastada üritav Kalev Pehme kardab, et rajatav kalatrepp võtab temalt kivitöökoja rajamise võimaluse.
Piiril löödi lõpuks saag sisse (4)
30. oktoober 2014 11:03
Piiril löödi lõpuks saag sisse
29. oktoobril algasid tööd Eesti−Vene kontrolljoonel. Eesti Vabariigi piiriesindaja Aimar Köss (tagaplaanil) ja Piusa kordoni juht Valmar Hinno (esiplaanil) Misso vallas Kivora külas suhtlesid ka meediaga.
Riik astub samme Eesti−Vene kontrolljoonel. Nimelt tõi kaitsepolitseinik Eston Kohvri röövimise lugu 5. septembri hommikul Miikse küla all muu hulgas selguse, et piiriga pole asjad sugugi nii, nagu peaks.
Metsaelukate horde aitab ohjes hoida jaht ja ainult jaht
Õpitud erialalt küll ornitoloog ja bioloog Olav Renno on loodusega sina peal, eriti mis puudutab metsaelukaid. Ta usub, et peamiselt metsakahjustusi tekitavaid sõralisi peaks meie metsades olema mitu korda vähem. Aga ega siin muu eriti aita kui küttimine.
Metsaomanikud on teadupärast püsti hädas igasuguste metsaelukatega, kes arvavad, et värskelt kasvama pandud puulapsed on nende jaoks loodud toidulaud, mis kiiresti tuleb lagedaks süüa.
Aasta Põllumees 2014 konverents Riigikogu saalis
Tavakohane ühispilt. Esimeses reas vasakult: Piret Alfthan, president Toomas Hendrik Ilves, aasta põllumees 2014 Ilmar Teevet, põllumajandusminister Ivari Padar, Liana Põder ja Margot Saare. Tagareas Maalehe ajakirjanik Silja Lättemäe, põllumajandus-kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus, Nordea Liising Eesti juhatuse esimees Silver Kuus, Maalehe peatoimetaja Aivar Viidik, Tõnu Rahula, Andres Tamm, Peeter Alep, Arne Tamm, Karmo Põder, Tiit Uusoja ja Tiit Juhani.
Kliimamuutustest ja keskkonna seostest põllumajan­dusega oli mitu ettekannet nii Eestist kui Soomest.
Eesti toidu uutest turgudest rääkisid nii põllumajandusminister Ivari Padar kui ka veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel. Rahvusvahelist mõõdet lisas Euroopa põllumajandusorganisatsiooni COPA-COGECA
peasekretär Pekka Pesonen, kes tutvustas Euroopa Liidu ja maailma riikide kaubandus­läbirääkimisi.