Tipptoit – rukkileivakattega ahjukael

                     
Maaleht
Tipptoit – rukkileivakattega ahjukael
Eesti parim lihatoode. Foto: DELFI
.

Tänavusel Eesti parima toiduaine konkursil tegid ilma magustoidud, kuid võidu võttis traditsiooniline sealiha, mis oli saanud selga uuendusliku kuue.

Konkursile esitati väga eripäraseid tooteid, kokku 118. Neist 97 võistles põhikonkursi ja 21 piirkondliku väikeettevõtete konkursi raames.

Nii lihatoodete kui ka kogu konkursi võitis Rakvere Lihakombinaadi rukkileivakattega ahjukael.

Toote head mekki kinnitavad ka müüginumbrid – sügisel lettidele sätitud uudistoodet on müüdud üle 16 tonni.

Ettevõtte turundusjuhi Triin Lõokese sõnul kiidetakse liha ja leiva oivalist kooslust ning küpsetades lihale tekkivat krõbedat maitsvat koorikut.

Parimaks Lõuna-Eesti väikeettevõtte tooteks pärjati Nopri Talumeierei hapupiim. Auhinda vastu võtma tulnud müügijuht Kersti Moisa tunnistas, et hapupiima on keeruline poekettidesse sisse saada. Praegu on see suuremates Konsumites ja Maksimarketites. Nüüdse tunnustuse toel loodetakse ka teiste poodide riiulite avanemist.

Parimaks Lääne-Eesti väikeettevõtte tooteks valiti Hiiumaa TÜ Tootmise halvaakreem.

“Turul oli see nišš tühjem ja leidsime ka hea partneri – Prisma,” selgitas ettevõtte juht Agu Kohari, miks nad valmistavad enam kui 20 eri magustoitu. Maikuus on plaanis avada uus ja suurem köök ning siis saab sortimenti veelgi laiendada.

Konkursil oli üks muudatusi see, et esimest korda valiti parim magustoit. Selleks osutus Vertigo Gourmet’ šokolaadikreemide sari.

Parimaks kondiitritooteks pärjati Marmitoni suvine piparkook apelsinitükkidega. “Skandinaavias süüakse vaid 60–70 protsenti piparkookidest siis, kui lumi on maas,” rääkis tootejuht Priit Hinno. See tähendab, et piparkoogid on laual ka suvel.

Eesti poodide ostujuhid ei tahtnud aga kuidagi piparkooke suvel müüki võtta. “Kui muidu ei saanud, siis kasutasime kavalust,” naeris Hinno. Nii jäeti tainast osad komponendid välja ja lisati teised. Nõnda sündiski apelsinitükkidega suvine piparkook.

Parimaks valmistoiduks valitud Põltsamaa Felixi Külmalinna küüslaugusuppi võib süüa nii suvel kui talvel.

See kasvas välja Jõgeval korraldatud supikonkursist, mille võitis kohaliku koka Virge Mitti küüslaugusupp. Retsepti suurtootmise jaoks kohandamine võttis üle aasta ja sai nüüd ka ekspertkomisjonilt kõrge hinnangu.

Tooteid hindas komisjon, kuhu kuulusid koolituse läbinud toitumisteadlased, riigiametnikud, toiduajakirjanikud ja kaubanduse esindajad. Esimest aastat hindas uudistooteid ka Eesti Peakokkade Ühenduse ja toidublogijate žürii.



Eesti parim toiduaine 2012

Kuldmärgid

- Konkursi võitja – rukkileivakattega ahjukael (AS Rakvere Lihakombinaat).

- Eesti parim toit tervisele – lihaveise-grillvorst lambasooles (AS Rakvere Lihakombinaat).

- Eesti parim mittealkohoolne jook – ananassi-vaarikamaitsega neljaviljamahl (Kadarbiku Köögivili OÜ).

- Eesti parim alkohoolne jook – Põltsamaa Tõmmu 2003
(AS Põltsamaa Felix).

Peakokkade kuldmärgid

- Peakokkade lemmik – Briisi vürtsikilufilee
(DGM Shipping AS).

- Parim toit tervisele – Tere Naturali vähendatud laktoosisisaldusega maitsestamata jogurt (Tere AS).

- Parim mittealkohoolne jook – Pai smuutide sari
(Põltsamaa Felix AS).

- Parim alkohoolne jook – Põltsamaa Tõmmu 2003
(Põltsamaa Felix AS).

Tootegruppide võidutooted, millele omistati hõbemärgid

- Lihatoode: rukkileivakattega ahjukael (AS Rakvere Lihakombinaat).

- Pagaritoode: Leibö (AS Leibur).

- Kondiitritoode: suvine piparkook apelsinitükkidega (AS Marmiton).

- Kaste: Caesari kaste (OÜ Vertigo Gourmet).

- Valmistoit: Felix Külmalinna küüslaugusupp (AS Põltsamaa Felix).

- Piimatoode: Tere Naturali vähendatud laktoosisisaldusega maitsestamata jogurt (Tere AS).

- Kalatoode: Briisi vürtsikilufilee (DGM Shipping AS).

- Parim magustoit: šokolaadikreemide sari
(OÜ Vertigo Gourmet).

Piirkondliku väikeettevõtete konkursi pronksmärgid

- Parim toode Lõuna-Eesti väikeettevõttelt 2012: hapupiim (Nopri Talumeierei OÜ).

- Parim toode Lääne-Eesti väikeettevõttelt 2012: halvaa-kreem (HTÜ Tootmine OÜ).

Allikas: toiduliit.ee/parim

Logi sisse

Logi sisse kasutades oma
Facebooki, Twitteri või Google'i kontot või e-posti aadressi.


Nimi
Kommenteerimistingimused

Maaleht - viimased uudised
Kiskjaliku moega kodukiisud (1)
26. november 2014 12:10
Kiskjaliku moega kodukiisud
Eesti ning kogu Baltimaade tuntuim ja tunnustatuim bengalikasvandus asub Pirital. Metsiku kaslase hääletämbriga, aga muidu igati armsa kodukassi käitumisega neljakuused bengali kassipojad ootavad siin oma päriskoju saamist.
Kiskjatest kaslased meeldivad paljudele. Õnneks ei saa neid lemmikloomapoest osta, küll aga leiab tõukasside nimistust suuri ja kiskja välimusega kasse.
Kaheksa aastat robotlüpsi õigustab ennast
Endel Albin oli esimene julge piimakarjakasvataja, kellel jätkus söakust 2006. aastal lüpsirobotitega katsetama hakata. Nüüdseks on robotitele kulutatud raha enam-vähem tagasi teenitud, seadmed aga töötavad ikka nagu kellavärk.
Esimesed lüpsirobotid jõudsid Eesti farmidesse 2006. aastal. Nüüdseks küünib siinmail töös olevate robotite arv paarisajani, robotiseeritud on poolsada lüpsilauta.
Kaksikõed Elo Mõttus-Leppik ja Katrin Tibar asuvad inimhingi uurima
Elo Mõttus-Leppik ja Katrin Tibar on kaksikõed, kelle juhtimisel alustab Kanal 2s uut hooaega psühholoogilise alatooniga saatesari “Avameelselt”. Igas saates jõuavad vaatajate ette tuntud inimeste ehedad lood nende tunnetest.
Kolmapäeval, 26. novembril stardib Kanal 2s kaksikõdede Elo Mõttus-Leppiku ja Katrin Tibari juhtimisel psühholoogilise alatooniga saatesarja “Avameelselt” uus hooaeg.
Viljelusvõistlused andsid tagurpidi tulemuse
Viljelusvõistlus on oma eluõigust tõestanud Soomes 20, Eestis 10 ja Lätis 5 aastat. Läti võistluse lõpupidu peeti eelmisel nädalal Rumene lossis.
Tänavusel viljelusvõistlusel said lätlased kehvemaid saake kui meie, soomlased aga paremaidki.
Kuus küsimust ja vastust Maalt komeedile lendamise asjus
Rosetta sondist eraldunud maandur Philae komeedi 67P poole langemas kunstniku ettekujutuses.
Kaks nädalat tagasi astus inimkond taas kord suure sammu kosmoses.