“Sõitsime 800 meetrit ja hakkas hull kärbsesumin peale,” kirjeldas ta. “Paremal pool kalda peal oli metssiga sõna otses mõttes sussid püsti. Jalad olid taeva poole. Oli juba kergelt punni läinud ja päris kõva kärbeste laviin oli peal.”

Metssiga oli poole meetri kaugusel veest. “Kui kanuuga natuke lainet tegid, siis puutus vesi seaga kokku,” lausus Liiv.

Liivi sõnul helistas ta keskkonnainspektsiooni valvenumbril 1313. “Sealt öeldi, et peame helistama veterinaar- ja toiduametisse,“ ütles Liiv, kes imestas seesuguse teabe peale.

Keskkonnainspektsioon palub inimestel valvetelefonil helistada, kui on leitud surnud uluk, keskkonnareostus või reostusoht.

“Me vist teda sööma ei hakka – keskkonnaamet peaks olema see, kes likvideerib,“ märkis Heiko Liiv.

Kui metssiga peaks olema surnud seakatku, siis võib taud kaldapealselt levida. Liiv ütles, et samast kohast möödus palju matkajaid. Nende seltskond oli neljakesi, enne neid alustas matka kümmekond inimest. Leevi ja Ahja on kanuu- ja kajakimatkajate seas populaarne paik.

Ahja jõe ääres kanuumatku korraldava Aivar Kottise sõnul teatas talle kolleeg samast seakorjusest juba kolmapäeval. Kolleeg oli leiust kolmapäeval teada andnud ka keskkonnainspektsiooni.

“Minu jaoks on mõistmatu, et kui helistan keskkonnainspektsiooni, siis mulle öeldakse, et helistage veterinaar- ja toiduametisse. Ma näen seal reostust, teades, et taud on liikvel,“ ütles Kottise, lisades, et toidu- ja veterinaarametis vastab automaatvastaja.

Sigade Aafrika katk hävib loomakorjustes kuni kahe kuu jooksul. Põllumajandusministeeriumi veebilehel kirjutatakse seakatkust täpsemalt. Sealse teabe kohaselt võivad katku levitada ka laudakärbsed, kuid viiruse levik kaugete vahemaade taha on vähetõenäoline. „Uuringud näitavad, et laudakärbse organismis püsib viirus eluvõimelisena kaks päeva. Seetõttu ei saa täielikult välistada nende rolli viiruse edasi kandmises ühe lauda piires. Selle olulisus ei ole teada, sest seda ei ole katseliselt uuritud. Ülekanne kaugemate vahemaade taha on vähetõenäoline,” kirjutatakse ministeeriumi veebilehel.

Heiko Liivi sõnul tundsid nad ka teises kohas tugevat laibahaisu ja ta eeldas, et jõe ääres võib olla veel seakorjuseid. Tema leitud korjuse täpsed koordinaadid on 58.120811, 26.945711 (kui sellest peaks olema keskkonnainspektsioonile või veterinaar- ja toiduametile abi).

Keskkonnainpektsiooni valvetelefonilt öeldi täna Maalehele, et Leevi jõgi on neile saabunud teadetest tõepoolest läbi käinud, aga keskkonnainspektsioon annab vaid teateid edasi. „Meie saadame teate edasi ja nemad otsustavad, mis teevad – meie oleme ainult dispetšerteenus,“ ütles keskkonnainspektsiooni töötaja.

Täna Põlvamaa veterinaarkeskuse üldnumbrilt vastanud inimene polnud metsseakorjusest kuulnud, kuid palus saata leiukoha koordinaadid ning lubas need asjaga tegelevale inimesele edastada.