Mida arvate kavast teha Eestisse 20 omavalitsust?

Tarmo Tamm, Helme vallavanem, parteitu


Ma loodan väga, et see 20 omavalitsuse idee ei täitu. Aastal 2011 võiks Eestis olla umbes 70 omavalitsust.

Valga maakonnas on lähitulevikus mitte üks, vaid kolm omavalitsust.

Kui teemegi Valgamaal ühise omavalitsuse keskusega Valgas, siis oleme ikkagi ääremaa. Kui liidame ennast Viljandimaaga, jäävad Helme ja Tõrva endiselt ääremaaks. Kui võtame seejärel suuna Tartu peale, mis on meie inimeste kaubanduslik tõmbekeskus, oleme ikka ääremaa. Edasi teeme Eestist ühe suure ühise kubermangu, mille pealinn on Tallinn. Me oleme ikkagi ääremaa.

Mu Läti naabrid Ergeme ja Alūksne on mõlemad tuhande elanikuga, liitumisel tekib 2000 elanikuga omavalitsus.

Jüri Linde, Pöide vallavanem, parteitu

Ühe suure Saaremaa valla puhul kaoks meie praegusest vallakeskusest Tornimäelt kõigepealt kultuurimaja, seejärel kool ja lasteaed. Kuressaarest vaadatuna on odavam viia Pöide lapsed Orissaare kooli ja lasteaeda.

Kooli ja lasteaia kadumisega lahkuvad ilmselt ka vanemad, hoiab ju praegu inimesi meie piirkonnas lasteaia ja kooli olemasolu. Ja kui praegu käib Tornimäe rahvamajas iga päev taidlus, siis koos elanike kadumisega jääb seegi tühjaks.

Vaevalt et keegi elaniketa piirkonnas ka tühjaks jäänud koolimaja, lasteaia või rahvamaja ära ostab. Nii kõrguvad meie vallakeskuses tulevikus ilmselt ainult varemed.

Kui liitmisega tahetakse riigi raha kokku hoida, siis see on küll vale koht. Liiatigi ei ole ma näinud ühtegi kalkulatsiooni, kui suur see kokkuhoid siis ikka tuleks.

Liitmise asemel võiks vallad oma häid spetsialiste pigem omavahel jagada - nt palgata mitme valla peale ühe ehitus-, planeeringu-, keskkonna- jne spetsialisti.

Kui tahame aga, et elu koonduks tõmbekeskustesse, siis teeme ära! Kõige lihtsam oleks teha iga praeguse väikese valla jaoks Lasnamäele üks kortermaja.

Agu Kabrits, Tõrva linnapea, Keskerakond

Paar kuud tagasi ütles peaminister, et vallad tuleks veel väiksemaks teha, kui nad praegu on. See oli minu jaoks löök allapoole vööd. Jumala pärast, veel väiksemaks pole küll vaja teha!

Peame prioriteedid paika panema. Kas me siis tõesti peame väikevalla ametnikke toitma? Selle asemel võiks raha mujale kulutada.

Koostöö omavalitsuste vahel on selle ajani, kuni istutakse ühise laua taga. Siis, kui uksest välja minnakse, ollakse konkurendid. Seepärast on riigi poolt vaja jõulist sõnumit. Omavalitsuste töötajad on läbi aegade ainult käsku täitnud, omaalgatuslikult on innovaatilisust vähe.