Viimaste kuude edukad streigid kinnitavad, et streikimisest on saanud uus Eesti Nokia.

"Arvutused näitavad," selgitas "Naerile" laialt tuntud makroanalüütik Valdur Rindkere, "et ainuüksi ühepäevane streik Tallinna linnatranspordis aitas kokku hoida kümneid tonne fossiilseid kütuseid ning sadu kilovatt-tunde elektrienergiat, mis annab tõhusa vastulöögi inimkonda ähvardavale kliimasoojenemisele.

Tuhanded streikivad õpetajad ning lasteaednikud jätsid linnakassasse kümneid tuhandeid eurosid palgaraha.

Tänu seisakule linnatranspordis läksid paljud inimesed jalgsi tööle, hoolitsedes nõnda oma tervise eest.

Tallinna libedatel tänavatel murtud arvukad luud ja lugematud nikastatud liigesed andsid tänuväärset lisatööd traumatoloogidele ja ortopeedidele, kes säärase kogemuse saamiseks tavaliselt maailma eri paikade sõjakolletes praktikal käivad."

Et juba paaripäevane stiihiline streik andis rahvamajandusele miljonitesse eurodesse ulatuva kasu, kehtestatakse alates 1. aprillist üldine streigikohustus kõikidele asutustele, ettevõtetele ja organisatsioonidele.

"Streigist saab Eesti majanduse mootor," kinnitas analüütik, "iganädalaste regulaarsete streikidega jõuab Eesti juba sügiseks maailma viie kõige enam streikiva riigi hulka."

Uue töökorralduse ja puhkeaja seaduse kohaselt streigivad õpetajad, perearstid ja munitsipaalpolitseinikud esmaspäeviti; riigiametnikud, poliitikud, lendurid ja traktoristid teisipäeviti; kirurgid, teerullijuhid ning piirivalvurid kolmapäeviti; energeetikud, anestesioloogid ja turvamehed neljapäeviti; jae- ja hulgikaupmehed reedeti; ametiühingud ja erakonnad laupäeviti ning kirjanikud, kunstnikud, luuletajad ja kirikuõpetajad pühapäeviti.

Liigsöömise ning joomarlusega võitlemiseks sätestab seadus ka üleriigilise kohustusliku näljastreigi, mis toimub iga kuu viimasel nädalal.

Näljastreigi ajal tohib süüa ja juua vaid arstitõendi alusel, perearsti vastuvõtt toimub esmaspäeviti.

ÄPPL AIFÕUN

elektrooniline riigiteataja



KIIKS

kui tasuta saab

sööb ka taimetoitlane

liha ja kala

NETI RENT



VILDE VAADE

ANTON VILDE

Meestele - turvavöö, naistele - voorusevöö

On aeg välja tuua minu ilmaprognoos. Kõik algas sellest, et lõin oma ainsa sea maha, et põrna kätte saada. Kuidas sa muidu ilma ennustad?!

Kuna minu sea põrn eelolevast ilmast täit selgust ei andnud, läksin mööda kodukanti tuuseldama, et teist seapõrna saada. Et kodukandis enam ühtegi siga ei ole - üks oli, aga selle võttis Soome elama läinud pererahvas endaga kaasa -, siis vaatasin ka kaugemalt. Ei õnnestunud.

Seega on mul lehelugejatele palve: tahan seapõrna. Kes saab raskel ajal aidata, palun tooge see "Naeri" toimetuse valvelauda. Võite jätta ka vestibüüli turvameestele. Eripreemia parimale seanahavedajale!

Aga oma sea põrna juurde tagasi. See näitas, et kevad tuleb nagu ikka: ilmad soojenevad, lumi läheb ära, päike paistab üha palavamalt.

Suve kohta ütlen kindlalt, et kui mitte varem, siis suvel on küll oodata soojasid ilmasid. Jaanipäev on praeguse prognoosi järgi nagu jaanipäev ikka: siin-seal on päikest, siin-seal mõned pilved, siin-seal pole midagi välistatud.

Teen ettepaneku, et pensionäridel on aeg hakata streikima. Kuna aprillist pannakse nii vähe pensioni juurde, siis on viimane aeg üles tõusta.

Olen streigikomitee juht ja kutsun kõiki üles: ärge võtke aprilli algul oma pensioni välja. Ei sularahaautomaadist, ei pangabussist, isegi mitte pangakontorist! Ka kirjakandja käest ei tohi vastu võtta!

Kuna pensioniraha, mida kokku on üle mõistuse palju, jääb sularahaautomaati alles, läheb rahakoorma all ägisev automaat pikapeale rikki - ütleb lihtsalt üles.

See omakorda viib selleni, et kogu riigi rahandussüsteem ning eriti pensionirahasüsteem jookseb kinni, kogu riigi rahandus läheb umbe ja lakkab üldse olemast. Vaat nii.

Tallinn tuleb varsti välja uue küsitlusega, mis läheb maksma kõigest 200 000 eurot. Minu teada küsitakse aprillis linnarahvalt, ega nad ju ometi ei ole selle vastu teps mitte, et linn kulutas veerand miljonit eurot küsitlusele, millega taheti teada, kas linnarahvas tahab tasuta ühistransporti.

NB! Homme algab üleriigiline kampaania "Kinnita voorusevöö ka tagaistmel!".



RAHVALOENDAJA

Külm, pime, jube ja märg.

Eestimaa talv.

Rahvaloendaja ukerdab hangedes,

lumerööpais ja jäänukkidel,

patserdab pooleldi mudas, pooleldi lumes.

Eemal kumab talumaja akendest tuld.

Läheb, koputab, koputab teisegi korra.

Ei avata. Katsub ust, see vajub paokile.

Rahvaloendaja astub ettevaatlikult ja korduvalt

tereonsiinkeegi-hõigates tuppa.

Laual on poolik kaljapudel, mõned leivaviilud,

juba veidi kuivanud. Ja kiri:

"Läksin oma tihastele ja leevikestele pekki panema!

Olen kohe tagasi."

Rahvaloendaja vaatab õlgu väristades jäljerada, mis

kaob maja ees hangedesse, kaob pimedusse.

Taamal tumendab mets, leevike säutsub kurjakuulutavalt.

JÜRGEN ROOSTE



VAATAKS TÕTT

MARGUS METS: "Mitte keegi ega mitte miski ei suuda savisaarlastele käru keerata nii tõhusalt ja järjekindlalt, kui nad sellega ise hakkama saavad."

Eesti Päevaleht, 24. juuli 1999



TÕRRE PÕHJAST

Ükskord jagasin armastust tund ja veerand - sel ööl, kui kellad ette keerati.

GARRY SHANDLING



PAETISME

- Tasuta sõit tähendab seda, et bussijuht tasu ei saa.

- Uuest aastast on lennupiletid odavamad, sest Tallinna kohal on sõit tasuta.

- Tervisenapsu tuleb võtta elu eest.

- 0,5 promilliga roolijoodikul on vähese viina viga.

JÜRI PAET



SÕNAL SABAST

- Tuleõli annab enam sooja kui õletuli.

- Loll kaotab pea, tark peatab kao.

- Lõbunaise tulus ilu on kupeldaja ilus tulu.

- Advokaat klopib vahtu kokku kohtu vakku.

- Vanatüdruku elu pole kerge - muudkui rassid kodus, kus kassid rodus.

ANDRES ÜLVISTE