Töötutele, suurtele peredele, puuetega inimestele ja teistele abivajajatele mõeldud makaronid jõudsid Eestisse tänavu juba kolmandat aastat. Kui tunamullu jagati vaid makarone ja eelmisel aastal lisandus neile jahu, siis tänavu on puudust kannatavatel inimestel võimalik saada nii makarone, jahu kui ka odra-rukkihelbeid. Kõiki kuni viis kilo inimese kohta.

“Inimesed küsisid juba kevadel, kas makarone on selleks aastaks tellitud,” räägib Tartu Punase Risti kaudu 1500 kg toiduabi saanud Rõngu valla sotsiaalteenistuse juhataja Ene Sõber. Ta on väga rahul, et mullu sai tänavuseks abi taotletud, sest praeguses majanduslanguses kulub see marjaks ära. Ka tulevaks aastaks on ta Rõngu valla soovid Punasele Ristile edasi andnud.

Spagetid sarvekestest maitsvamad

“Esmajärjekorras saavad paljulapselised, meil on nelja ja enama lapsega peresid 27 ja päris palju ka kolmelapselisi,” tutvustab Sõber toiduabi jagamist. Seejärel töötud, kes käivad valla korraldatud hädaabitöödel. Ja muidugi puudega inimesed, sest töövõimetuspensionid on väikesed ja toidukraami läheb ikka vaja.

Eelmisel aastal jagatud spagette hindasid inimesed tunamullustest sarvekestest maitsvamaks, märgib Sõber. Enamik võttis makaronid ja jahu hea meelega vastu, vaid üks pudelipõhja vaataja mängis algul solvunut, kuid pärast keetis spagette hea meelega.

“Usun, et need vallad, kes ei tellinud, võivad hädas olla,” märgib Ene Sõber.

Punane Rist jagab kuivaineid nii oma kohalike esinduste kaudu, kus on ladustamisvõimalus olemas, kui ka kohalike omavalitsuste abil.

Eelmise aasta majandustõusu harjal polnud mitmes omavalitsuses toiduabi järele eriti nõudmist. Mõned puudust kannatavate inimeste sihtgruppi kuulunud keeldusid neile pakutud makaronidest ja jahust, olles sellisest pakkumisest lausa nördinud. Nii ei tellinudki osa omavalitsusi tänavuseks aastaks toiduabi. Näiteks Tartumaal sai Punase Risti kaudu toiduaineid mullu 13, tänavu aga kõigest 9 omavalitsust.

Ka kahel eelmisel aastal makarone jaganud Rannu vald tänavuseks toiduabi ei tellinud. “Oleks võinud, kui oleks teadnud, et olukord selliseks läheb,” tunnistab valla sotsiaaltöötaja Sirje Erm.

Samas täheldab ta, et siiani ei ole vallaelanikest keegi makarone küsimas käinud, kuigi vallas töötuid on.

“See, kes jääb praegu töötuks, saab abiraha, ja makarone küll ei vaja,” arvab Erm. “Toiduabi võib vaja minna sügise poole, kui raha hakkab läbi saama.” Järgmiseks aastaks on Rannu vald Punasele Ristile tasuta jagatava toidukraami soovid esitanud.

“Andmeid vaadates on selgesti näha, kus sotsiaaltöötajad mõtlevad oma inimeste peale ja kus ei mõtle,” väidab toiduabi jagava Eesti Punase Risti peasekretär Riina Kabi. Toiduabi jagamine toob sotsiaaltöötajatele hulga tööd. Lihtsam on sellega mitte mässata.

Makaronid tulnukatele?

“See on ju siinsete inimeste, mitte tulnukate jaoks!” ütleb Eesti Punase Risti peasekretär Riina Kabi toiduabi kohta. “Ja kelle jaoks on siis kohalikes omavalitsustes sotsiaaltöötajad?”

Samas on üldine olukord mullusest parem. Eelmisel aastal ei tundnud Raplamaa abimakaronide ja jahu jagamise vastu huvi, kuid tänavu on esindatud kõik maakonnad, kus Punasel Ristil kohalik selts olemas.

“Kui kogustest rääkida, siis võiks Ida-Virumaa oma inimeste vastu tunduvalt suuremat huvi üles näidata,” hindab Riina Kabi. “Ei ole ju normaalne, kui naabermaakond tellib tonnide viisi rohkem. Meil ei ole abivajajate arvus nii suuri erinevusi.”

Kuigi neist toiduainetest võib ka supiköökides toitu vaaritada, pole seda võimalust Punase Risti Tallinnas ja Paldiskis asuvas supiköögis kasutatud. Supi jaoks saavad nad toiduained mujalt ja abimakaroni- või helbepakk antakse sööjatele kodus keetmiseks kaasa.

“Nad ei tahagi korraga maksimaalset viit kilo,” tähendab Riina Kabi. “Kui ilm läheb külmemaks, küll siis jõuab jagada.”

Toiduabi jagavad Eesti Punane Rist, Rapla Vabakogudus ja Kristlik Kodu Petrula. Eelmisel aastal plaane tehes taotlesid nad PRIAst toidukraami 50 000 inimese jaoks. PRIA korraldatud riigihanke võitnud AS Haljas teatas aga, et seoses toiduainete odavnemisega on viie miljoni krooni eest võimalik tarnida algsest kümnendiku võrra rohkem, kokku üle 614 tonni kuivaineid. Selle võrra suurendatakse kolme organisatsiooni kaudu jagamisele minevaid koguseid ja kasvab ka abisaajate hulk.

TOIDUABI
Toiduaineid jagatakse tänavu juba kolmandat aastat 

- 2007. a jagati 505 tonni makarone. 

- 2008. a jagati 185 t makarone ja 94 t nisujahu. 

- Tänavu jagavad Eesti Punane Rist, Rapla Vabakogudus ja Kristlik Kodu Petrula rohkem kui 50 000 inimesele kokku 286,2 t makarone, 140 t jahu ja 188,1 t odra-rukkihelbeid. 

- EÜ toiduabi on erimärgistusega pakkides, vältimaks toodete müüki sattumist. 

- Järgmisel aastal soovivad toiduabi jagada kuus
organisatsiooni - Eesti Punane Rist, Eesti Lasterikaste Perede Liit, Tartu Kolgata baptistikogudus, Peeteli kiriku sotsiaalkeskus, Domus Petri kogu ja MTÜ Heategevuskeskus. 

- 2010. aastaks taotlesid nad kokku 80,4 tonni toiduabi -
510,8 t makarone, 429,4 t jahu, 383,9 t helbeid, 1,9 t riisi,
0,9 t mannat ja 1,2 t juustu. Juustu Eestis toiduabina jagama siiski ei saa hakata, sest Eestis pole selleks vajalikke külmladusid. 

- Euroopa Komisjon kinnitab hilissügisel iga riigi kohta seal jagatava toiduabi nimekirja. 

- Toodete valmistamiseks kasutatakse võimaluse korral ELi sekkumisladudesse ostetud põllumajandussaadusi.

Allikas: PRIA