Valitsuse poolt Riigikogusse saadetud riigieelarve eelnõu kohaselt vähendatakse tuleval aastal põllumajandustoetuste lisamakseid 791 miljonilt kroonilt 520 miljoni kroonini. "See jätab Eesti toidusektori jätkuvalt ebasoodsamasse olukorda võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega. Lisaks toetustele tehakse teistes riikides tootjatele ka mitmesuguseid muid soodustusi, mis omakorda suurendab ebavõrdset konkurentsi," teatas EPKK.

9. oktoobril arutas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu rasket olukorda põllumajandus- ja toidusektoris. Väga madalad hinnad nii piima-, teravilja- kui aiasaaduste turul on tekitanud põllumajandustootjatele tõsise tulupuudujäägi, mille kompenseerimiseks peab Eesti riik appi tulema.

Kuna turuhinnad on ajalooliselt madalatel tasemetel, siis on vähenema hakanud ka Eesti põllumajandustoodang. Põllumajandustootmise vähenemine seab omakorda ohtu kohalike toidutööstuste toorainega varustamise.

EPKK nõukogusse kuuluvate põllumeeste ja toidutööstuste ning nende ühenduste esindajad avaldasid praegust olukorda arvestades tõsist muret Eesti toidusektori jätkusuutlikkuse ja ekspordivõime vähenemise üle. Põllumehed vajavad jätkamiseks riigi selget signaali, et kodumaine toidutootmine on riigi jaoks ka tulevikus vajalik.