“Eelmine aasta oli saagirohke, tänavu aga pani ilm põntsu ja olukord on vastupidine, see mõjutaski hindu,” selgitas Harjumaa köögiviljakasvataja Kalle Reiter, Sagro ASi juhataja.

Reiteri sõnul kõigub köögiviljade hind aastate lõikes just ilmastikust tingitult kõige enam. Kuna liigniiskuses kasvanud köögivili ei kipu ka hästi säilima ja seda on koguseliselt vähem kui mullu, kasvavad hinnad talve poole veelgi.

Peaaegu sama palju kui köögivili on tosina kuuga kallinenud värske puuvili. Peapõhjuseks kehv õuna-aasta. Ent võrdväärselt kodumaisega on kasvanud ka välismaiste puuviljade hind, mis sõltub juba maailmaturuhindadest.

Olulise hinnahüppe on aastaga teinud munad, 32%. “Eelmise aasta oktoobris oli munade hind hästi madal, see tõusis karmilt käesoleva aasta alguses ja mõju on siiani tunda,” kommenteeris Viktoria Trasanov, statistikaameti hinna- ja palgastatistika osakonna juhataja.

Pidevalt kallinevad Trasanovi sõnul liha ja lihatooted, aastaga ligemale kümnendiku. Piimatoodete hinnatõus on napim, 1,6%. Leib on kallim 4,2%, sai aga odavam 1,4%.

Enim on mulluse oktoobriga võrreldes hind langenud tangainetel, 11%. Tuntav on olnud tatra mõju, mis läinud aasta detsembris oli viiendiku kallim.

Lisaks kallinenud toidule on kerkinud ka eluasemekulutused, mis seekord andsid tarbijahinnaindeksi kogutõusust ligi 30%. Üle poole sellest andis 12,1% kallim soojahind. Mootorikütus, mis kuuga on odavnenud 1,8%, on aastases lõikes siiski veel 8,8% kallim.

Trasanovi arvates ei jää toit siiski kauaks indeksit vedama. Kui mitte enne, siis uuest aastast on taas võimsaimaks veduriks eluasemekulud. Jaanuaris avanev elektriturg toob kaasa märgatava hinnatõusu.

Septembriga võrreldes olid hinnad oktoobris kõrgemad 0,2%. Värske kurk kallines kuuga 60% ja kartul oli 12% odavam.