"Kui vaadelda Maximat kui väikest mudelit Eestist, siis on olukord pisut kehvem võrreldes üldiste töötervishoiu ja tööohutuse kontrollimiste näitajatega. Silma hakkab oskamatus või ka tahtmatus mõelda töötajate heaolule: töökohale kehtestatud nõuete rikkumisi leiti pea kõikjal," ütles Silja Soon, Tööinspektsiooni töötervishoiu peaspetsialist.

Maximale on omane, et kassapidaja seljatagune on avatud, ilma mingi vaheseinata, nii et kliendid mööduvad vahetult müüja selja tagant. "Töötajate küsitlemisel julgesid nad selle ka välja öelda, et tegelikult neid häirib, kui klient kõnnib selja tagant nii ligidalt mööda. Lisaks ei ole kassapidajatel ruumi oma asendit muuta," selgitas Silja Soon.

Teise Maximale omase probleemina saab nimetada liiga väikseid kaubaladusid, mistõttu tekib laoriiulite ülekoormatus ning liikumisteede ummistamine kaupadega.

Kaheksas kaupluses ei vastanud nõuetele olmeruumid, näiteks ühes poes olid naiste duširuumi kuhjatud katkised toolid.

Töösuhete alal tuvastasid Tööinspektsiooni juristid 28 rikkumist, mis olid peamiselt seotud töö- ja puhkeajanõuete mittetäitmisega. "Maxima rikkumised on sarnased teiste tööandjate rikkumistega – töölepingud on puudulikult vormistatud, probleeme esineb tööaja korraldusega ning selle täitmise kontrollimisega tööandja poolt," selgitas Meeli Miidla-Vanatalu, Tööinspektsiooni peajurist. "Näiteks tööandja ei pea tööajaarvestust lähtudes töötajate tegelikust tööajast, vaid sõltuvalt kaupluse lahtiolekuajast või töötajale koostatud tööajakavast."

Positiivse poole pealt saab Maximas välja tuua uute töötajate põhjalikku sisseelamisprogrammi, kus igaühele märgitakse vastavasse tunnistusse läbitud koolitused ja väljaõpped; tasuta sooja lõunasööki; tasuta vaktsineerimist jm.

Maximal on Tööinspektsiooni töösuhete-alaste ettekirjutuste täitmiseks aega 14. novembrini. Töökeskkonna alal on järelevalvetähtajad pikemad: valdav enamik rikkumisi tuleb kõrvaldada käesoleva aasta jooksul, kuid viimastega on aega kuni 1. juunini 2012. aastal.

Järgmisel aastal kavatseb Tööinspektsioon korraldada sihtkontrolle ka teistesse suurematesse kauplusekettidesse.