Uus väljund – otseülekanne

Kui reporter käib laadal, siis õhtul tahetakse juba pilte näha; kui lekib heitveetoru, ei saa seda teadmist kaua vaka all hoida; kui kõigub üle Eesti tuntud vallavanema tool, peab lugeja seda teadma; kui Lätis toimub midagi pöörast või põnevat, tahetakse infot sündmuste keskpunktist. Ka hea tahtmise korral ei saa panna paberlehte videot sellest, kuidas metsseapere või põder jäisest veest välja aidatakse.

Ühtlasi on veeb ideaalne paik kõiksugu lisamaterjali jaoks, mis lugu kirjutades tekib, kuid lehte ära ei mahu: fotogaleriid, lisainfo, graafikud ja joonised. Seda, et leht mahutab pilte ja juttu vähem, kui neid tegelikult kogutud sai, tuleb üsna tihti ette.

Sel aastal said hea hoo sisse Maalehe otseülekanded Facebookis. Kes juhtus õigel hetkel sotsiaalmeedias surfama, sellele andis ekraaninurka ilmunud vilkuv teade märku, et mõni ajakirjanik on parasjagu sündmuste keerisesse sattunud. Muidugi saab Maalehe omapärast videoarhiivi ka tagantjärele uudistada ning seda võimalust on usinalt kasutatud.

Mis ajendab kaamerat käivitama? See on midagi üllatavat, kummalist või toredat, enamasti asub sündmuspaik küll maal ja liikuv pilt jutustab maaelust, kuid võib juhtuda, et just Maalehe ajakirjanik annab edasi liikuva pildi Eesti poole tuiskavast paavst Franciscuse lennukist.

Otselülituse tegemine suurt tehnikat ei vaja, piisab nutikast telefonist. Ühel ajakirjanikul läks lõppeval aastal tehnoloogiat tarvis vannis, teisel hoopis sõprade pool külas olles, kui otsustati avada purk Rootsist pärit lehkavat hapendatud räime. Videosse püüti ka öist ööbikulaulu ja varahommikust murakaraba.

Hiirepelglik operaator

Otselülitused aitasid kergitada saladuseloori ka Maalehe reisidel toimuvalt, kõrvutades näiteks seda, kuidas sina Eestimaal arvutiekraani vaadates silmi väsitad, aga kauges Marokos hütis seemnetest õli sõtkuva naise silm samal ajal särab.

Maalehe otsepildis nägi muudki välismaist ja maalähedast. On ju tore teada, et kusagil maailma otsas vinnavad parasjagu viissada belglast õhku kahekümnetonnist lägapütti, või elada kaasa veistele, kes Alpi mägedest alla talvekorterisse laskuvad.

Eriline rahva lemmik oli aga ajakirjaniku suvilas valminud video, millest on raske aru saada, kumb kardab teist rohkem – kas pliidi alt välja pugenud nahkhiir või teda vabadusse aidata püüdev operaator.