Koos kandekonstruktsioonidega lennanud katuse alla jäi kaheksa maja ette pargitud autot.

“Autod autodeks ja katuse saab ka taastada, aga hoopis hullem olnuks, kui keegi oleks katuse alla jäänud,” arutles katuseta kodu juures Rainer Vijard.

Vaid paar minutit varem oli torm kiskunud katuse Nõo vallas Luke külas asuvalt nelja korteriga elamult – pool katust lendas mitmekümne meetri kaugusele, pool jäi maja külge rippuma.

Lisaks lükkas tuul Lõuna-Eestis kraavi auto ning murdis üle riigi sadu puid ja elektriposte.

Päästeameti pressiesindaja Martin Vallimäe sõnul tuli ainuüksi esmaspäeval 657 päästekutset, millest 503 olid tormi põhjustatud.

“Selle aasta jooksul teist nii suurearvulist päästekutsete arvu ei mäleta,” sõnas Vallimäe.

Esmaspäeva hommikul lükkas torm Tartumaal Märja alevikus ümber ehitustellingu, mis vigastas 20 sõidukit.

Sama päeva hommikul varises Viljandimaal Ilbaku külas tormituule tõttu kokku loomalaut ning päästjad vabastasid varingu alt 15 lehma.

Kõige enam said päästjad teha siiski saetööd. “Puid meil jätkub,” ohkas Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiik ja kiitis maainimesi, kes vajadusel suudavad teele kukkunud puid ise eemaldada.

Vallimäe sõnul on päästjatele esmatähtsad olukorrad, kus otsene oht inimeste elule ja tervisele. “Valla jõulukuuse ülesupitamine ja sinna tormist räsitud ehete tagasi panemine pole tõesti kõige olulisem,” märkis ta.

Täna tuleb elektriselgus

Tormituuled laastasid tugevalt elektriliine. Esmaspäeval oli üle Eesti vooluta 91 940 majapidamist, teisipäeval 73 212 ja kolmapäeva keskpäeval 26 300.

“Selgus tuleb neljapäeval,” lausus Eesti Energia jaeäri kommunikatsioonispetsialist Tuuli Sokmann.

Kõige enam tuledeta kodusid oli Harju-, Rapla- ja Viljandimaal. “Torm lõhkus liine kapitaalselt ja kuna maa on pehme, siis murdusid liinidele ka tugevad elujõus puud,” sõnas Sokmann.

Jaotusvõrgu juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne ütles, et esmajoones tegeldakse riketega keskpingeliinidel, mis varustavad suurt arvu majapidamisi.

“Paraku paljude üksikuid majapidamisi toitvate madalpingeliinide parandamiseni me täna veel ei jõua,” ütles ta. Tema sõnul on enam kui 150 brigaadi tegutsenud maksimumvõimsusel, kuid tormikahjude ulatus on suur. “Osadel liinidel on olnud koguni kuus riket – elektrikud teevad ühe korda, vaatavad, et liini pingestada ei õnnestu ja hakkavad seejärel uut rikkekohta otsima,” selgitas Tõnne.

Lehmad ootasid lüpsmist

Teisipäeval oli tuul veel nii tugev, et rikkebrigaadid ei saanud paiguti õhuliinegi üles panna.

“Kui neljapäeva ööseks lubatud torm tuleb taas ränk, siis ei saa lubada, et kõik vooluta pered elektri nädala lõpuks tagasi saavad,” tõdes Sokmann, kelle sõnul on nende jaoks tegu aasta kõige tõsisema tormiga.

Palju muret tõi torm loomapidajatele – lehmad jäid õigel ajal lüpsmata, piim jahutamata ja sõnnik välja ajamata. Kõik see mõjutab piima kvaliteeti ja hinda.

“Esmaspäeval oli elekter kuus tundi ära ja laudas midagi teha ei saanud,” rääkis OÜ Haljava juhatuse liige Tiit Tüvi. Lüpstud lehmad siiski said.

Elektrikatkestusi läbi elanud piimafarme oli rohkesti nii Pärnu-, Rapla-, Viljandi-, Järva-, Viru- kui Harjumaal.

“Meil pole ikka veel voolu,” ütles Väike-Maarja valla Tiigi talu perenaine Regina Tiik kolmapäeva pärastlõunal.

Elekter läks ära juba esmaspäeva hommikul. Esialgu anti lubadusi, hiljem ei antud talle neidki. “Esmaspäeva õhtuseks lüpsiks laenasin generaatori,” lisas ta.

Kuna generaatori abiga tuleb mitte ainult 36 lehma lüpsta, vaid neid ka joota ja piima jahutada, kuumeneb masin üle. Lisaks rüüpab see palju mootorikütust.

Samuti Lääne-Virumaal tegutseva 220 lüpsilehmaga Triigi farmi juhataja Lii Kullamaa ütles, et elekter läks ära esmaspäeva hommikul ning tuli tagasi kolmapäeval.

Generaator õnnestus loomade jootmiseks laenata Triigi metskonnast, lüpsmiseks Tapa sõjaväeosast.

Elektrikatkestuse elas üle ka Eesti kõrgeima toodanguga piimakarja perenaine Lea Puur. Tema Õunapuu talus Viljandimaal oli vool ära 12 tundi. Ka siin päästis kõige hullemast generaator.

Järvamaal OÜ Estonia Kõrtsi farmis süttisid aga generaatoriruumi sein ja katus.

Põllumeestel on nüüd palve: et neil päevil, mil loodusjõud lüpsmist, jootmist, sõnniku eemaldamist ja piima jahutamist takistavad, piimaproove ei võetaks või neid piima hinna määramisel ei arvestataks.

Lausa hapuks läinud piimaga pole ka tööstusel midagi teha.

Tormine ilm jätkub

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmaprognoos lubab lähipäeviks jätkuvalt tormist ilma.

Täna saartelt alanud lörtsisadu läheb üle vihmaks ja edelatuul tugevneb öösel iiliti 20–24 m/s, päeval 23–27 m/s. Tugev edelatuul püsib veel reedel, ulatudes rannikul iiliti 27 m/s.



Torm tegi kahju

26. detsember

Tormikutseid 503

Enim

Ida-Virumaal 79

Lääne-Virumaal 72

Harjumaal 68

Raplamaal 54

Järvamaal 49

Elektrita majapidamisi 91 882

Enim

Harjumaal 15 716

Raplamaal 9 864

Viljandimaal 9 642

Tartumaal 8 739

Võrumaal 6 640

27. detsember

(Tormikutsed kuni 28. detsembri hommiku kella 6ni)

Tormikutseid 182

Enim

Ida-Virumaal 31

Harjumaal  26   
Tallinnas        25  

Lääne-Virumaal 24

Põlvamaal   13

Elektrita majapidamisi 71 995

Enim

Harjumaal 13 473

Raplamaal 9 725

Tartumaal 8 366

Lääne-Virumaal 5 662

Ida-Virumaal 5 385

28. detsember

Elektrita majapidamisi 26 300

Allikas: päästeamet, Eesti Energia (andmed 28. dets kell 15.30)