Selgub, et antud küsimusega on seotud kolm erinevat ametit: kiirgustegevuslube väljastab keskkonnaameti kiirgusosakond, kiirgusohutuse järelevalvet teostab keskkonnainspektsioon ja terviseamet jälgib perekeskuse tegevuslubade olemasolu.

“Röntgeniteenuse keelustamine Tõstamaal on näide meie meditsiinikorralduse absurdsusest,” rääkis perearst Madis Veskimägi Pärnu Postimehele.

Veskimägi on küll taotlenud keskkonnaameti kiirgusosakonnalt loa väljastamist, kuid üldarstiabi andvale perearstile ei saagi kiirgustegevusluba väljastada. Seda ei võimalda kaks seadust: vastavalt tervishoiuteenuste korraldamise seadusele ei saa üldarstiabi osutaja taotleda eriarstiabi tegevusluba ning vastavalt kiirgusseadusele peavad kiirgustegevusloa taotlejal olema erialase ettevalmistusega kiirgustöötajad.

"OÜ Tõstamaa tervisekeskusel on õigus osutada perearsti nimistu alusel üldarstiabi, kuid mitte radioloogia tervishoiuteenuseid," selgitas terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri.

"Tõstamaa tervisekeskusele jäi kiirgustegevusluba väljastamata, kuna Tõstamaa tervisekeskusel puudub vastavat kvalifikatsiooni omav kiirgustöötaja," lisas keskkonnaameti pressiesindaja Sille Ader.

"Kiirguskaitse valdkonnas on kõige olulisem kaitsta inimesi ülemäärase kiirguse eest," rõhutas Ader ning lisas: "Röntgenseadme ebaprofessionaalne kasutamine suurendab protseduuriga kaasnevat patsiendidoosi ja tõstab terviseriski."

"Sõnad „kiirgus" ja „kiirgustegevus" seonduvad paljudel esmajoones tuumaelektrijaamade või radioaktiivsetele jäätmetega, aga kiirgusega on seotud ka hulk üsna igapäevaseid toiminguid, nagu meditsiinilised protseduurid. Et asi oleks kontrolli all ja tegevus ohutu, ongi need nõuded kehtestatud," selgitas Tuul.

Röntgeniaparaat on Tõstamaa tervisekeskuses olnud 1996. aastast, 2007. aastal vahetati see uuema mudeli vastu, seisab tervisekeskuse kodulehel.