"Kriis puudutab ainult mõnda maad ja see on peamiselt nende endi süü, sest nad ei hoidnud oma majandust ja eelarveid korras. Põhimõtteliselt ei ole tegemist eurotsooni kriisiga," ütles ta Tartu Katoliku Koolis Maalehele antud lühiintervjuus.

Küsimusele, kas Eesti teeb õigesti, kui liitub kriisis vaevleva valuutaliiduga, vastas Schwarzenberg:

"Võrdleksin eurotsooni jalgpallimeeskonnaga, millega tasub liituda isegi siis, kui sa tead, et mõned mängijad ei ole nii head, nagu nad peaksid olema. Ma arvan, et Eesti peaks jääma oma teele kindlaks."

Tšehhi Vabariik liitub tema sõnul euroga niipea, kui on selleks võimeline. "Me oleme ise praegu patused: meie eelarve ei ole ligilähedaseltki sellises korras nagu ta peaks olema. Võibolla suudame euroga liitumise tingimused täita 2014. - 2015. aastal, kuid see sõltub majanduse arengust. Ent praegusel hetkel ei saa me liitumist isegi mitte arutada, inimesed naeraksid meid välja," rääkis Karel Schwarzenberg.

Tartu Katoliku Koolis tutvus ta õppetööga ning kohtus kooliperega. Muu hulgas vestles minister pikemalt koolis ning Tartu katoliku Pühima Neitsi Maarja Pärispatuta Saamise Kirikus töötavate tšehhidest õdedega. "Kool ja kirik jätsid mulle erakordselt hea mulje," kiitis Schwarzenberg.

Täna kohtub Tšehhi välisminister Tallinnas oma Eesti kolleegi Urmas Paedaga, kellega arutab idapartneluse teemat, Lissaboni leppe saatust ja NATO tippkohtumisega seonduvat.

Küsimusele, kas ta külastab ka tšehhide ehitatud vabadussammast Tallinnas, vastas välisminister:  "Loodan, et mul jääb aega jalutuskäiguks linnas. Ma vihkan olukorda, kus ma tulen pealinna, torman lennujaamast ministeeriumisse, istun seal kabinettides, mis on kõikjal ühesugused, ja kihutan siis lennujaama tagasi. Ma tahaksin näha ka veidi linna."