Saatesari püüab parandada noorte (ja miks mitte ka vanemate) vaatajate arusaamist loomadest, loodusnähtustest või elukeskkondadest, piieldes neid eri kandist ja selgitades, kuidas nende osad on üksteise ja inimese tegevusega seotud. Selline valdkondade seostamine aitab loodetavasti oma teadmisi võimalikult palju ka igapäevaelus kasutada, teha keerulised teemad lihtsamaks ja toetada koolis või lasteaias õpitavat. Seda kõike tehakse muidugi lastele arusaadavas vormis – lihtsalt, selgelt ja lõbusalt!

Kindlasti püüab saade pildiliselt olla oma teemadele nii lähedal kui võimalik, olgu siis maal, merel või õhus. Käime ja katsume uuritavaid asju näpuga, mitte ei vaata pelgalt pilte. Kui kõne all on soo, siis vaatame, kui hästi lirtsub, ja kui räägime kividest, siis vaatame, mis nende sees on. Samuti püüame teemasid lahti seletada ning võrrelda läbi lapsele juba tuttavate nähtuste ja esemete.

Kes on selle saatesarja peategelased?

Saates näeb neljanda klassi laste Otto ja Vanessa seiklusi. Nad on täiesti tavalised 10–11aastased koolijütsid ja nende ettevõtmised samuti täiesti tavalised – tehakse lollusi ja natuke pättust, satutakse väga kergesti kõigest vaimustusse ja sama kergesti tüdinetakse uuritavast teemast. Kui uurime koduloomi, soovivad muidugi mõlemad lapsed kohe kunstratsutajaks saada ja järgmisel nädalal juba paleontoloogiks või siis meremeheks.

Otto ja Vanessa loodusavastustel hoiavad silma peal Rauno ja Oliver Kalda, 24aastased kaksikvendadest päris tõelised loodusteadlased, kes jagavad selgitusi ja aitavad lastel tekitada seoseid loodusnähtuste vahel.

Saatesse on kaasatud ka teisi tarku ja tublisid loodusvaldkondade inimesi, kes saatekülalistena üles astuvad. Otto vanem õde Johanna õpetab aga, kuidas igapäevastest või juba kasutatud asjadest midagi uut meisterdada.

Mis teemasid lastele lahti seletatakse?

“Tule õue!” esimene saade keskendus koduloomadele – selgitati muu hulgas seda, kas inimene kodustaski lamba selleks, et maja ümber oleks muru pügatud; kui palju piima annab elu jooksul üks lehm; kas hobused söövad müslit piimaga?

Noortel loodusteadlastel on seoste seletamisel abiks vahetu telepilt. Mida pole võimalik oma kaameratega salvestada, üritame vaatajani tuua graafika ja lustilise animatsiooni abil. Ning muidugi kasutame oma saates palju lavastuslikke elemente, et juba õpitud asju läbi humoorika vaatenurga kinnistada.

Üritame oma saatega ka näidata, et ükski lapse esitatud küsimus ei ole rumal – küsida võib just täpselt seda, mis huvitab, iseasi kas täiskasvanud inimesed sellele vastust oskavad leida!

Samamoodi võetakse saatesarja jooksul “pulkadeks lahti” puud ja nendega seonduv – lapsed saavad teada, et kuusel on lehed ja lepakäbid puuviljad. Või näiteks seda, et meri polegi üks suur vann, vaid peidab endas mitmesuguseid pinnavorme, elukaid ja palju muud huvitavat.

Kas “Tule õue!” ärgitab ka vaatajaid kuidagi oma teadmisi proovile panema?

Muidugi tahame, et vaataja meiega kaasa mõtleb! Iga saate jooksul esitame vaatajale küsimusi, millele saab ise kodus vastata. Ning loomulikult saab õige vastuse eest kiita.

Meil on ka oma koduleht (www.tuleoue.ee), kuhu pärast iga eetris olnud saadet riputame lisamaterjale saates uuritud teema kohta – nii neid, millest saates räägiti kui neid, mis saatesse ei mahtunud.

Ning mis peamine – üritame oma vaatajat ärgitada ise loodusesse minema, seal liikuma ja avastama! Kõik saate teemad ja võttepaigad on valitud selliselt, et neile oleks ligipääs võimalikult suurel hulgal vaatajaskonnast ning saates tehtud avastused ja katsed ilma erivahendeid kasutamata ise järele proovitavad.

Sama kehtib ka saates tehtavate meisterduste kohta – me ei saada vaatajat keerulisi ja kalleid meisterdusmaterjale ostma, vaid õpetame vaatama enda ümber – munakarbist valmivad vahvad seened ja papitükkidest lambad. Nii lihtne see ongi!


“Tule õue!”

- Produtsent Ermo Säks.

- Stsenarist ja režissöör Marit Ummelas.

- Graafika autor ja monteerija Viljar Särekanno.

- ETV2 eetris neljapäeviti kell 18.

- Valmib Keskkonnainvesteeringute Keskuse toel. Tootja MTÜ Pererahvas.

- Kodulehekülg www.tuleoue.ee.



Vanessa Poolgas (11)

“Tule õue!” üks pea­tegelastest

Kas saates osalemine on rohkem töö või lõbu?

Töö ja lõbu koos. Lõbusaks teeb see, et saab nii paljude toredate inimestega koos olla. Tööks see, et on pikad võttepäevad ja kui midagi sassi läheb, siis olen veidi pahur enda peale, et jälle läks sassi.

Minule oli üllatuseks see, et telesaate tegemine ei olegi “üks-kaks ja valmis!”. Et kõik võtab nii palju aega. Tuleb eri kohtadesse sõita ja kaamera taga on veel väga palju inimesi.

Sellest saatest saavad lapsed uusi teadmisi. Ma ise ka enne ei teadnud, et toas võib seeni olla. Või näiteks rabataimedest, et need pisikesed rabamännid võivad tegelikult olla mitmesaja-aastased ja ei kasvagi suuremaks. Või et tennisepallid on kaetud lambavillaga.

Ennast on naljakas telekast vaadata, eriti häält on naljakas kuulata. Ja telemajas saate tekstide peale lugemine on ka raske, selles mõttes, et peab sõnalõpud korralikult välja hääldama.

Minu elu on saates osalemise tõttu muutunud kiiremaks ja lõbusamaks. Pean ise arvestama, et kuhu ja kuidas ma jõuan, sest kooli kõrvalt käin ka neli korda nädalas ratsatrennis.

Olen juba väikesest peale tahtnud saada tipp­-

ratsutajaks. Veel tahaks saada teadlaseks, loodus­teadlaseks, kes uurib savannides metsikuid loomi.