Oma kohas olles, mis võib olla kas või toas akna all, tuleks tunni aja vältel üles märkida kõik vaatevälja jäävad linnud – liik ja kõige suurem korraga nähtud isendite arv.

Kui on võimalus arvutit kasutada, tasub neil, kes liike vähem tunnevad, enne külastada kodulehte www.eoy.ee/talv, kust leiab hea määramisabi. Seal on muu hulgas selgitatud, kuidas vahet teha kergesti segi minevatel liikidel – põld- ja koduvarblasel, põhja- ja salutihasel, rohe- ja hallpea-rähnil.

Samalt kodulehelt saab Androidi või iOS-operatsioonisüsteemiga telefoni või tahvelarvutisse tasuta alla laadida talvise aialinnuaabitsa.

Kolmel varasemal aastal on kõige rohkem kohatud liik olnud rasvatihane, ent sagedasti on nähtud ka rohevinti, põld- ja koduvarblast, leevikest.

Kui kõik nähtud liigid kokku arvata, on mitmekesisus olnud üllatav. Näiteks mullu vaadeldi 45 686 lindu 54 liigist, 2011. aastal 30 973 lindu 58 liigist ja 2010. aastal 37 046 lindu 62 liigist.

Vaatlejate ja paikade arv on aasta-aastalt kasvanud. Mullu vaatles 2050 linnusõpra 1439 paigas.

Pärast vaatlust peaks tulemused kas ise sisestama kodulehel olevasse online-ankeeti või saatma koordinaatorile (Eesti Ornitoloogiaühing, Veski 4, 51005 Tartu).

See aitab muu hulgas saada teavet aialindude arvukuse muutuste kohta, jälile jõuda nende põhjustele ja vajadusel võtta ette samme lindude heaolu parandamiseks.