Tuiu Rauasaatme mäed Saaremaal on suurim muinas- ja keskaegne rauatootmiskeskus Eestis. Seal toodeti umbes 1000 t rauda.

Eesti tõenäoliselt vanima rauasulatuskoha tähistamiseks püstitati 1978. a Harjumaal Jüri alevikus kahest suurest graniitrahnust tähistusmärk (arhitekt Mait Summatavet) tekstiga "Siin Jüri külas sulatati soomaagist rauda meie ajaarvamise alguses".


  • Eesti perekonnanimed 10. VII 2013:

Raud 1112; Teras 415; Malm 288; Kuld 217; Vask 212; Tombak 158; Nikkel 52; Hõbe 51; Tina 48; Rooste 37; Messing 13.


  • 7. VIII 1869 avastasid USA teadlased Augustus Young ja William Harkness täieliku päikesevarjutuse ajal Päikese krooni (pildil) spektrist senitundmatu ererohelise joone. Eeskujuks heeliumi avastamine Päikeselt 1868. aastal, omistasid nad uue joone senitundmatule elemendile ja nimetasid selle Päikese krooni auks korooniumiks.

1902 püstitas Vene keemik Dmitri Mendelejev hüpoteesi, et on olemas kaks vesinikust väiksema aatomkaaluga elementi, üks neist koroonium, millele ta Newtoni auks andis uue nime njutoonium.

Alles 1930ndatel tõestas Rootsi astrofüüsik Bengt Edlén, et see spektrijoon kuulub Päikese krooni miljonikraadises kuumuses ioniseeritud rauale.


  • 5. III 1946 kasutas endine Briti peaminister Winston Churchill esimest korda sõnapaari "raudne eesriie". Ta pidas USAs Missouri osariigis Fultonis kõne, milles deklareeris, et Stalin on langetanud raudse eesriide, mis ulatub Stettinist Läänemere ääres kuni Triesteni Aadria mere kaldal, ning hoiatas selle eest, et NSV Liidu eesmärk on võimu piiramatu laiendamine ja oma põhimõtete levitamine.

  • Briti poliitik, Konservatiivse partei juht Margaret Thatcher pidas 19. I 1976 Kensingtoni raekojas kõne, milles ründas salvavalt NSV Liitu.

"Venelastel on kindel tahtmine maailma valitseda," ütles ta kõnes. "Poliitbüroo meestel pole vaja muretseda avaliku arvamuse tõusude ja mõõnade pärast. Neile on kahurid tähtsamad kui või."

Seepeale ilmus NSV Liidu kaitseministeeriumi ajalehe Krasnaja Zvezda 24. jaanuari numbris Juri Gavrilovi artikkel "Železnaja dama ugrožajet" ("Raudne Leedi ähvardab"). Ja oligi sündinud hüüdnimi Iron Lady, millega Thatcher ise väga rahule jäi.

Ka Eiffeli tornil on täpselt sama hüüdnimi - La Dame de Fer.


  • Taimeriigis on toredaid raudkodanikke, nt nägus raudürt, õrn raudürt, pikk raudleht, villane raudmürt, karvane raudrohi, kuld-raudrohi, raudpuu, raudkask, raudtamm, raudosi.

  • Euroopa rannikul, ka Läänemeres elav 10 kuni 20 cm pikkune raudkiisk (pildil) on huvitav kala.

Pikk ja peenike keha on tal esiotsast nelja-, tagaotsast viiekandiline, pealt tumepruun kuni tume-oliivroheline, küljed heledad ja kuldse läikega, kõht kollakasvalge. Sigimise ajal läheb isane raudkiisk siniseks, ehitab pesa ja hakkab marja eest hoolitsema.

Rahvasuus on teda kutsutud kuldkalaks, merinõelaks, merevaimuks, tuulekalaks, tuulenäitajaks. Nööriga lakke riputatud raudkiisk näitavat hästi, kustpoolt tuul puhub.


  • Loomariigis on veel toredaid raudkodanikke, nt raudkala, raudkuklane, raudkull, raudkärbes, raudsipelgas.