Võrdluseks õlle hinnaskaala: klaas õlut maksab Rumeenias 0.62 € ja Islandis 4.39 €.

  • Rootsi kuningas Gustav III (1746-1792) oli veendunud, et kohv on mürgine. Selle tõestamiseks korraldas ta teadusliku katse. Katseobjektiks valiti kaksikud, kes olid kuritööde eest surma mõistetud.

Mõlema karistus muudeti eluaegseks vangistuseks sel tingimusel, et üks joob elu lõpuni iga päev kolm kannu kohvi ja teine niisama palju teed. Katset jälgima määrati kaks arsti.

Paraku surid kõigepealt arstid, siis mõrvati kuningas, ning kurjategijad elasid kaua, kuni esimesena suri teejooja - 83 aasta vanuselt.


  • Moskva 313 km kogupikkusega metroos on 11 radiaalliini ja ümber südalinna üks 20 km pikkune ringliin - Koltsevaja.

Linnalegend pajatab, et Koltsevaja rajati seejärel, kui Jossif Stalini kohvitass jättis joonisele ringi. Ajaloolased seda küll ei kinnita, kuid metrookaardil on ringliin alati pruuni värvi.


  • Lõuna- ja Kagu-Aasias elab tsiibetkaslane musang (Paradoxurus hermaphroditus), kes aitab toota maailma kõige kallimat kohvi.

Musang sööb kohvipuu küpseid vilju, seedib pehme osa ära ja roojab seemned välja. Kohvioad, mis on looma sisikonnas saanud omapärase maitse, korjatakse väljaheite seest kokku ja pärast pesemist töödeldakse nagu tavaliselt.

Indoneesias on selle kohvi nimi Kopi Luwak, Ida-Timoris kafé-laku. Kilo Kopi Luwaki kohviube maksab 200-900 €/kg ning tass kohvi 50-60 eurot.

Ameerika Erikohviliit SCAA küll väidab, et peaaegu kogu müüdav Kopi Luwak on võltskaup, sest seda müüakse 50 korda rohkem, kui üldse toodetakse.


  • Kes ei suuda kuidagi otsustada, kas ta tahab teed või kohvi, võiks proovida mõlemat korraga.

Londoni Kew botaanikaaia ja Montpellier' instituudi toiduteadlased kinnitasid tänavu avaldatud uurimuses, et on leidnud ülima joogi - kohvipuulehetee. See jook on kummastki tervislikum - sisaldab rohkesti antioksüdante, vähendab suhkurtõve ja südamehaiguste riski, on põletikuvastane.


  • Hiiumaal elab mitut seltsi inimesi. Käibel olnud poolesajast nimetusest on tuntumad odratolgused, tõrvakõplased, vandiraiujad, toobrihiidlased, vesihiidlased, koldselõuamehed ... ja kohvilähkrid ehk Kärdla hiidlased.

1829 asutasid Ungern-Sternbergid Hiiu-Kärdla kalevivabriku. Vabriku välismaalastest meistrite kaudu levis kohvijoomise komme ka tööliste seas, kes toidu kõrvale rüüpamiseks võtsid hapupiima, kalja või vee asemel lähkriga kaasa kohvi.

Tuntud kohvilähkreid: Ave Alavainu, Boris Lehtlaan, Erkki-Sven Tüür, Vaapo Vaher, Aivar Viidik.


  • Maailma esimene veebikaamera leiutati ja valmistati 1991. a Cambridge'i ülikoolis. Kaamera suunati arvutilabori ühe ruumi ukse ees asuvale kohvikannule, et inimesed saaksid arvutist vaadata, kas tasub kohvi võtma minna. Kaamera töötas kuni 22. VIII 2001.

  • Käsikäes on vene вызвать на ковер ja inglise call someone on the carpet ("vaibale kutsuma") eestlaste suust peaaegu täiesti välja tõrjunud vana hea fraseologismi "kohvile kutsuma" ja "kohvil käima".