• Sõna "tina" on pärit alggermaani tüvest *tina-.

Ladina St, stannum  tähendas esialgu hõbeda ja plii sulamit ning hakkas tina tähendama hiljem. Seni kutsuti tina plumbum candidum ('valge plii') ja pliid vastavalt plumbum nigrum ('must plii').

  • Sõna "plii" on pärit alamsaksa sõnast bli, blig.

Ladina Pb, plumbum on teadmata päritolu, seotud kreeka sõnaga molybdos, murdes bolimos ('plii'), tõenäoliselt pärit mõnest hääbunud keelest, võib-olla ibeeri keelest.

Ladina sõnast plumbum on pärit inglise plumber ('torulukksepp' - Rooma aja veetorud olid pliist) ning saksa keele kaudu eesti arvesti-, vaguni-, hamba- jm plomm.

  • Pliiga seotud sõna "pliiats" on pärit rootsi sõnast blyerts, murdes blyarts, bliarts ('grafiit; pliiats'), mis omakorda on laenatud saksa keele sõnast Bleierz ('pliimaak').

  • Eesti "tina" on inglise tin, saksa Zinn, rootsi tinn, soome tina, hispaania estaño, itaalia stagno, vene олово, läti alva, leedu alavas, tšehhi cín, kreeka kassiteros, gruusia kala, mokša валдакиви ('hele plii').

Inglistinaks hakati teda meil kutsuma seepärast, et vanasti saadi seda metalli eeskätt Inglismaalt.

  • Eesti "plii" on inglise lead, saksa Blei, Hollandi lood, prantsuse plomb, tšehhi olovo, vene свинец, leedu švinas, läti svins, soome lyijy, vepsa hahktin ('halltina'), mokša киви, sotho loto.

  • Plii kõnekeelne sünonüüm "seatina" on inglise keele väljendist pig lead pärit vigane tõlkelaen.

Pig tähendab inglise keeles siga küll, kuid siin sulametallist valatud kamakat, pikergust tükki ehk pigem kangi. Ka vene sama tähendusega свинка on pärit sealtsamast. Nii et pig of lead ei tähenda tegelikult mitte 'seatina', vaid 'tinakangi'. Vene sõna свинец ('plii') algupära on teadmata.

  • Tina on elementide tabeli rekordiomanik stabiilsete isotoopide arvu poolest - neid on tal 10. Elavhõbedal on neid 7, plaatinal 5, raual ja pliil 4, vasel ja hõbedal 2, alumiiniumil ja kullal 1.

  • Plii on element, mille mass maakeral pidevalt suureneb.

Radioaktiivse lagunemise käigus muutuvad radioaktiivsed elemendid teisteks elementideks. On kolm radioaktiivse lagunemise rida: uraani, tooriumi ja aktiiniumi rida. Järjestikku tekkivate radioaktiivsete isotoopide read lõpevad viimaks stabiilse pliiga. Tänu sellele nähtusele saab kivimite vanuse määramiseks kasutada pliimeetodit - mõõtes ühe või teise aine osakaalu kivimis.

  • Astroloogias ja alkeemias seostati seitse muistsest ajast teada taevakeha seitsme muistsest ajast teada metalliga.

Päike - kuld, Merkuur - elavhõbe, Veenus - vask, Kuu - hõbe, Marss - raud, Jupiter - tina, Saturn - plii.

  • Taimeriigis on toreda nimega tinakodanikke, nt kõrv-tinajuur, tina-sarvjuur, tinajas hunditubakas, tinaluga, tinaneitsi (pääsusilm), tinasamblik, pliiatspalm.