Kuna lihtsalt jalgrattanäitus ja ka Eestis toodetud näitus on seltsingul juba korraldatud, tekkis mõte näidata vanemaid ja paremaid jalgrattaid, mis näevad välja pisut teisiti kui klassikalised

“Tavalisi, 28tolliste ratastega Vene meestekaid me välja ei pane. Igal eksponaadil on oma veidrus, eripära või kiiks,” lubab Kasikov.

Nõnda seatakse vaatamiseks 1860. aastate keskpaigast pärinev “kondiraputaja” Järvamaa muuseumi kogudest, 1880. aastatest pärit kõrgratas ja mitu XIX sajandi lõpu kolmerattalist sõidukit.

Näha saab ka sajandivahetusel toodetud kardaanülekandega riistu ja mitmesuguseid kaubaveorattaid, nii kahe- kui kolmerattalisi.

Esitlusele tulevad ka üks Taani Long Johni tüüpi kaubaratas 1940. aastast ning Rootsi pärastsõjaaegne transpordiratas: ees on tal väike ratas ja suur kast, taga suurem pakiraam.

Näituse nimekirja on võetud mitu sõjaväeratast, isegi selline haruldus nagu Saksa õhudessantväelaste ratas, mida sai langevarjuhüppe ajaks kokkupakitult turjale võtta.

Kindlasti püüab pilku ka Šveitsi armee meditsiiniteenistuse abivahend.

Veel võib mõne nädala jooksul näha erilise või lihtsalt veidra raamigeomeetriaga sõiduriistu, vedrukahvliga ning ka külgkorviga jalgratast ja palju muud põnevat.

Kasikov vihjab võimalusele, et lisandub veel tasaseks puskariveoks kohandatud ratas.

Sõiduriistad pärinevad eraomanike kollektsioonidest (eriliselt suure panuse annab tänavuse näituse õnnestumisse innukas ajaloohuviline Valdo Praust) ning Türi vanarattaseltsingu meeste (lisaks Priit Kasikovile ka vendade Ilmar ja Margus Tiitsmaa) kogudest.

Näitus avatakse Türi vallavalitsuse kõrval aadressil Kohtu 4 asuvas eragaleriis Ultra 11. mail kell 16 ning jääb lahti 2. juunini.