Kümme aastat tühjana seisnud 24 korteriga majas elab praegu üks inimene ning hoones pole vett ega elektrit.

Kohalikud elanikud suhtusid valla ettevõtmisse kahtlusega ega uskunud, et sellest midagi välja tuleb. Jaanuari algusest peale olid siiski mõned inimesed pakkumise vastu huvi tundnud, olukord muutus aga kohe pärast seda, kui Maaleht algatusega tutvumas käis.

“Kuni vastasin ühele kõnele, tuli juba sisse kaks uut,” kirjeldas Roosna-Alliku vallavanem Peeter Saldre. Helistati kõikjalt üle Eesti ning sel laupäeval kogunevad korteritahtjad esimesele ühisele koosolekule.

“Paljud ei ole veel kohal käinud ning ehk ei kujuta tegelikkust ette. Meie kavatseme maja praeguse seisu välja tuua, midagi varjama ei hakka,” sõnas vallavanem. “Inimesed peavad mõistma, et korteri saab küll euro eest, kuid teise euro eest seda korda ei tee.”

Mitmes korteris on esialgu igasugust kola, kuid peagi on plaanis need täiesti tühjaks teha. “Oleks väga hea, kui suudaksime majja luua ühistu ning saada sinna tegusad inimesed,” lootis Saldre.

Tema sõnul on huviliste hulgas praegu palju noori peresid, kellele meeldib, et külas tegutseb lasteaed.

Juhul kui ühed ära ütlevad, saavad võimaluse teised, sest igale korterile on mitu tahtjat. Vallale on oluline nende seast välja sõeluda need, kes ettevõtmisega lõpuni minna suudavad.

Viisu küla asub Paidest kümne kilomeetri kaugusel. Külas elab paarsada inimest, seal on raamatukogu, külaplats, rahvamaja, postipunkt, lasteaed ja väike külapood. Kohalik rahvas hindab kõrgelt looduslähedast ja rahulikku elukeskkonda.



Loo jälgedes

- 21. märtsil avaldas Maaleht Roosna-Alliku valla omalaadsest algatusest loo “Vald pakub kortereid vaid ühe euro eest“.

- Maaleht.ee-s ilmus toona ka realistlik ning mahukas
fotogalerii pealkirja all “Vaata, millise korteri saad vaid ühe euro eest!“.

- Nüüd selgub, et utoopiana tundunud mõttel on vägagi jumet.