Teadaolevalt on uiguurid on Eestit varem külastanud Peeter Vähi kutsel. Seda, et mõni selle rahvuse esindaja oleks varasemal ajal Hiiumaale sattunud, ei ole teada. Eesti jaoks on uiguuride näol tegemist üsna suure rahvusega – neid on elab Hiinas 12 miljonit, kuid ometigi on nad seal vähemusrahvus.

Oma riiki kunagi väga võimsatel uiguuridel enam ei ole ning praegusele põlvkonnale ei anta ka kooliharidust nende emakeeles.

Pillid, mida Gulmira Ablitz oma ansambliga kasutab, on väga vanad ning püsinud sajandeid muutmata kujul – nii nagu need sajandeid mööda Siiditeed liikusid, niisgused näevad välja tänagi.

Kui pikkade kaeltega keelpillid vajasid nagunii enne esinemist häälestust, siis kõige enam tundis ansambel muret väikese lehmanahast trummi pärast – sellele muusikariistale mõjus meie niiske kliima kehvasti ning trumm hakkas muusikute sõnul kõlama hoopis teisiti, kui Hiinas – heli oli tunduvalt mahedam.

Õpitoas osalejatel oli tore võimalus kuulata lauljat ilma võimenduseta ning Käina huvikeskuse saalis, kus tuled äikse tõttu aina vilkusid ja kõu kõmises, tekitas iidne rahvaviis üsna omalaadse ja erilise atmosfääri.

Laupäeval annab ansambel Käinas täispika kontserdi, kus saab uiguuride erilist ning äärmiselt tasemel tehtud muusikat pikemalt kuulata.

Rohkem saab muusikutest lugeda SIIT.