Näiteks peaks kaardistama puugihaiguste sümptomid ja teatud sümptomite puhul vereanalüüsid kohustuslikuks tegema. Lümanda vallavanem Tarmo Pikner räägib enda juhtumist, kus tal aasta otsa valesid tõbesid raviti. Pikner on puugiohver teadaolevalt seitsmendat korda.

Rahvas mäletab, et vanasti oli puuk lihtsalt tüütu tegelane, nüüd aga on pea kõik puugid nakkusekandjad. "Olen arvamusel, et puugihaigus on hullem kui aids, sest puugihaigusi ei saa vältida," sõnab Pikner.

Tervisekaitseinspektsiooni inspektor Urve Raag räägib, et borrelioosi rohkuse taga võivad olla soojemad talved, mille puugid edukalt üle elavad ning see, et Eestist on hakanud läbi rändama rohkem linde, kes on puukide kandjaiks. Samas pole puukentsefaliiti haigestumisi nii palju, kuid selle vastu saavad inimesed end ka vaktsineerida.

Kui praegu saab borrelioosist end vaid ravida, siiis perearst Ain Aus lohutas, et Euroopas töötatakse praegu puukborrelioosi vaktsiini välja, kuid see võib Eestisse jõuda ka alles kümne aasta pärast. Sama ajal on Eestis avastatud 3-4 korral täiesti uusi puugihaigusi, kuid õnneks on neid saanud ravida samade antibiootikumidega, mida kasutatakse borrelioosigi puhul.