HÜLJES — sula ilma.

JÄÄ — hädaohtu. Jääauku kukkumine — elujõu raugemist, haigust, surma, äpardusi. Jäälõhe — hädaohtu. Jääminek — tundeelu elavnemist. Jää raiumine — puudust ja põuda. Jääl käimine — ohtlikku ettevõtmist.

KALA — talvel külma, suvel kuuma. Suured kalad kauget reisi. väikesed kalad — riidu ja vihastamist. Kalade püüdmine — vihmasadu, lumesadu. Kala söömine — rahakahju, õnnetusi. Kala õngitsemine — igavat tööd ja laiskuse ametit. Võrku jäänud kalad — soove. Surnud kalad võrgus — pettumust.

KASUKAS — pärandust. Kasuka kingiks saamine — kindlat tuge võitlustes. Kasuka kandmine — austuse leidmist ja ka unustusse jäämist.

LUMI — äri ja suurt sissetulekut, õnnelikku aastat. Lumesadu — head saaki. Lumes kõndimine — takistustega võitlemist, vargust ja pahandust. Lumepalli viskamine — teed veel lapsetempe. Lumepalliga pihta saamine — haigust.

SÕITMINE — sajuseid ja tuuliseid ilmu.

TAEVAS (sinine) — head elu ja tervist. Pilves taevas — muret ja vaeva. Punetav taevas — külma või kuuma ilma. Taevas mustad pilved — muret ja segadust. Taevas täis tähti — edasiminekut ja häid lootusi. Tähe langemine taevast — õnne armastuses, häid sõnumeid sõpradelt või sugulastelt. Taevas olemine — suurt rõõmu. Taevaredel — õnne.

TORM — suurt viletsust ja õnnetust, mille järel saabub õnn. Tormituul — hädaohtu. Tormine ilm — rasket võitlust.

TUISK — raskuste võitmist.

TULEKAHJU (põleb eredalt) — külma või kuuma ilma. Paksu suitsuga tulekahju — sadu ja udu.

VANEMAD — rõõmu ja rahu. Surnud vanemad — ilmamuutust.

VARJU otsimine külma ilma eest — raske elu paranemist.

Unenäoseletajad väidavad, et vaid vähesed unenäod lumest tähendavad head. Tavaliselt tähendab unes lume nägemine hirmu tundekülmuse ja impotentsuse ees.

Juba muistse Egiptuse unenäoseletajate järgi seisab selle inimese elus, kes unes lund näeb, suur muudatus ees. See, kes unes suure vaevaga läbi lume sumpab, satub lähemal ajal hätta.

Unenägudega sina peal olevail šamaanidel on lumehelbest oma ettekujutus. Nende arusaamise kohaselt on korrastatud ja arenev universum loodud kosmose elavast ainest, kujundatud mitmemõõtmeliselt nagu lumehelves ning struktureeritud nagu puu. Puu sümboliseerib šamaanidele kogu olemust: keskosa on niinimetatud reaalsus, kus meie oleme, juured on alateadvus ja potentsiaal, oksad aga ulatuvad universaalsete tõdedeni.

Lumehelves tuleb ülalt siia maapealsesse materiaalsesse ja inimmõistusega hoomatavasse keskkonda, tuues valgust, ilu ja kaitset külma eest. See näitab, et Taevaisa suhtub kõigesse elavasse hoole ja armastusega.

Šamaanid näevad kõike ümbritsevat elavana. Nende arusaama järgi elavad ka taevas ja maa. Nii nagu ema ja isa hoolitsevad oma laste ja kodu eest, hoolitsevad Maaema ja Taevaisa kõige elava, taimede, loomade ja inimeste eest. Täpsemalt öeldes kannab Taevaisa hoolt selle eest, et Maaema saaks kodu korras hoida ja lapsi kasvatada ning saadab maa peale päikest, vihma ja lund.

Allikad: H. Kaldoja koostatud “Unenägude seletaja” (Tallinn 1991), “Võrgutav lumemüsteerium”, Heiki Raudla, Maaleht 2001