Mõnel aastal on ebaröövikuid massiliselt

Ehmunud aiaomanik pöördus abi saamiseks Tallinna Botaanikaaia poole. Talle vastas dendroloog Olev Abner:

"Tegemist on ühe lehevaablase liigi - Nematus salicis - ebaröövikutega. Mõnel aastal võib neid olla massiliselt. Kõige kindlam oleks kahjureid hävitada mehaaniliselt - kindad kätte panna ja puruks litsuda. Puu otsast saab veel seal olevad ebaröövikud alla uhtuda survepesuriga. Võib kasutada ka mürki, sobivad näiteks Mavrik 2F ja Decis. Aga sügisel pole sellest enam olulist kasu - lehed on juba ära söödud.

Mingi ohtlik putukas ei tohiks see lehevaablane olla, siis oleks talle korralik eestikeelne nimi pandud. Karmim talv teeb enamikule talvituvatele nukkudele otsa peale. Lisaks on tal ka looduslikud vaenlased, kes söövad putuka mune ja röövikuid.

Tegelikult ei olnudki see lugu nii jube, nagu esiti tundus. Paju pungad jäid terveks ning järgmisel aastal läheb ta jälle lehte. Nagu ma pildi järgi oletan, on tegemist nn kerapajuga ehk rabeda remmelgaga ‘Bullata'."

Õudne lugu sai kiire ja lihtsa lõpu.

Aime saatis meile rõõmsa sõnumi: "Kuna see usside käte vahel litsumise mõte ei meeldinud, kasutasime pritsimiseks taimekaitsevahendit Fastac 50EC. Paari tunni pärast, kui rabast jalutuskäigult tagasi jõudsin, oli puu ümber vaikus. Küll mu paju kevadel jälle rõõmsasti lehte läheb ning palavatel päevadel taas päikesevarju pakub!