"Pidevad rünnakud Toompea suunalt on viinud Tallinna selleni," selgitas ülemlinnapea Valdur Rindkere, "et elanike turvalisuse tagamiseks ei piisa enam ainult barrikaadidel võitlevatest parteisõduritest ja ustavast munitsipaalpolitseist.

Viimaste suurte sõdade näited kinnitavad, et just asula pimendamine aitab ründajaid elutähtsatest objektidest kõrvale juhtida, vaenlaste hulgas paanikat tekitada ning linnaelanike elusid säästa.

Nii andis linna pimendamine häid tulemusi 1940.-1941. aasta Londoni ja 1944. aasta Tallinna pommitamise ajal.

Tänu oskuslikule pimendamisele jäid paljud strateegilised sihtmärgid vaenlase õhuväele märkamatuks ning rünnakuga tekitatud kahjud väiksemaks.

Ka praegu, kus Toompea on vallutatud vaenulike jõudude poolt, ei tohi me hetkekski valvsust kaotada."

Pimendamine algab linna elu tuiksoontest, esmajoones vajavad kaitset posti- ja telegraafiasutused, ringhääling, raudteejaam ning suuremad sillad.

Öösiti täistuledes sillerdav Vabadussõja võidusammas demonteeritakse, töölisklassi elurajoonide hoonetel naelutatakse aknad püsivalt kinni.

"Vaenulike jõudude eksitamiseks kustutatakse ka need viis lampi, millest neli on juba kustutatud ning mis seni suuremaid teid ja kvartalisiseseid tänavaid valgustanud on," selgitas ülemlinnapea. "Pimedad ja auklikud tänavad annavad hävitava löögi nii vaenlase elavjõule kui tehnikale."

Linnapea sõnul võetakse elanike kaitseks tarvitusele ka teisi meetmeid.

Tallinn varustatakse sireenide ja alarmidega, mis käivituvad kohe, kui peaminister või rahandusminister Toompeal linnavalitsust kritiseerima asuvad.

Valitsuse kriitikatule eest on linnaelanikel võimalik varjuda keldritesse ja varjenditesse, kus on olemas kõik eluks vajalik: gaasimaskid, kummiülikonnad, esmaabitarbed ja kuivained.

Seal saab varjul püsida kuni rünnakute lõpuni, mis analüütikute arvates lõpevad juba pärast järgmisi valimisi, kui Toompea taas vabaks saab.

JÜRGEN TOPSIK

aselinnapea rahvavalgustuse küsimustes



KOKSTI

Mida ma tean nooruse ja vanaduse vahest

teed ja kaanid

teed ja kaanid

A. ITSKOK



VILDE VAADE

ANTON VILDE

ebaselgeltnägijate tuleproov

Sel aastal oli viimane "Teeme ära!". Järgmisel aastal tuleb "Tehtagu!" ja ülejärgmisel "Olgu tehtud!".

Teen ettepaneku kuulutada tagantjärele talgupäevahümniks tuntud viisijupp "Jälle algab kõik, algab uuesti. Kõik on jälle nii nagu ennegi".

Käisime külarahvaga Riigikogu vastavatud meenepoes. Rahvasaadikud on meil nüüd nii vaeseks jäänud, et peavad suveniiride müütamisega lisa teenima.

Kuulu järgi tulevad nad varsti Toompea lossist välja rahva sekka kiriku ette almust küsima. Jah, eks neilgi ole praeguses majanduslikus situatsioonis raske ja eks nemadki taha vahel banaani osta.

Oh sa püha püss, mida kõike suveniiripoest saada ei ole! Hämmastust tekitas, et müügil ei olnudki vanalinna tipptoodangut - matrjoškasid ja merevaiku. Samuti ei ole parlamendi meenepoest saada paljude rahvasaadikute punaparteipiletit.

Vastukaaluks otsusele, et Eesti maanteedel ei tohi suvel sõita 100 km/h, annavad interneti teenusepakkujad teada: sel suvel vähendatakse internetist allalaadimise kiirust.

Otsuse taga on soov hoida internetis toimuv kontrolli all ning karistada neid, kes teevad internetis ohtlikke trikke, mille tagajärjel korralik kodanik end ohustatuna tunneb.

Esitasin tarbijakaitseametisse kaebuse, et miks ei pandud Estonian Airi lennukitele neid nimesid, mida rahvas ehk tarbija kõige rohkem tahtis. Minu andmetel said rahvaküsitlusel kõige rohkem hääli hädavares, hilpharakas, kukulind ja porr.

Meie küla võttis Tallinnalt õppust ning nüüd on meie kandiski pime. Vähe sellest, et teed ja tänavad on tänavavalgustuspostide mahavõtmise tulemusel pimedad ning teede märgistusjooned võõbati mustaks, peavad ka kõik  majapidamised olema pimedad.

Nüüd on nii, et iga majapidamine külas peab olema kella 18st kella 7ni pime. Mitte ükski pirn, mitte ükski lamp, mitte ükski küünal (samuti säraküünal) ei tohi neil kellaaegadel põleda.

Vallavanem ütles, et kui on raske ja pime aeg vallal, siis olgu ka vallakodanikel. Siiski andis ta lootust, et kui suvel rahaline olukord paraneb, paneb ta alates juulist kuni augusti lõpuni tänavavalgustuslambid ööpäev läbi põlema.


MUDA MIHKEL PAJATAB

Pealinnast on saanud loomaaed. Vähe sellest, et linnas loivavad ringi ninasarvik, bussijänesed ja kontorirotid, nüüd lisandus neile ka karu.

Ega imestada ole midagi, et metsaelukad rahva sekka tulevad, sest küllaltki palju inimesi on loomastunud.

Teade pealinnast tegi meie külavanema Mäidu Äädika valvsaks ja ta palus kõigil elanikel meepurgid ära peita. Luuavarres pole seni ühtki karu nähtud, kui mitte arvestada paari purjus merekaru.

Luuavarre vahel silkasid ringi abiturendid, kes tähistasid tutipidu. Leida meenutas oma kooliaega ja ütles, et nemad olid tutipidu saunas pidanud. Eks ajad ja kombed ole muutunud, mis parata.

Luuavarres on alustatud teeremonti. Kõige suurem koormus on praegu meie käsitöömeistritel, sest asfaldiaugud lapitakse kinni lapitekkidega.

Ilmad meenutavad praegu pigem sügist kui kevadet. Riidekoidel on raske aeg, sest kasukaid pole veel kappi pandud.

Leida arvab, et ega enne jaani polegi mõtet kasukast loobuda.

Põhu Karla kurtis, et samakaaparaat tahaks uue vastu välja vahetamist, sest hakkab teine juba ära väsima. Lubas PRIA-le raha saamiseks avalduse kirjutada.

Nüüd peab pöialt hoidma, et tema palve saaks rahuldatud. Ei kujuta Karlat ilma samakaaparaadita ette, nii nagu Vanemuistki ilma kandleta.


VAATAKS TÕTT

ANDRUS ANSIP: "Olen näinud igasuguste kirjadega T-särke. Mõne peale on kirjutatud "fuck you". Ma ei pea kohe hakkama seepärast hirmu tundma."

ETV, 26. september 2005



TÕRRE PÕHJAST

Edukas poliitik vajab head mälu, sest ta peab meeles pidama kõik lubadused, mis tal tuleb unustada.

FRÉDÉRIC DARD



TÕSI TAGA

- "Uudist tead? Putin sai jälle presidendiks!"

"Misasja? Kas ta siis vahepeal ei olnudki või?"

TARMO VAARMETS

- Parem õiguse eest seista, kui vale eest istuda!

- Õige mees ei mehkelda modelliga moepärast.

- Kui põllumees istub, käed rüpes, on ta väsinud. Kui itimees, istub käed rüpes, on tal rüperaal.

- Kui inimest keegi ei tunne, siis pagan teda teab.

- Parem tark mees taskus kui naabrimees kapis.

ANDRES ÜLVISTE

- Naisel peab kapis olema nii palju riideid, et sinna ükski naabrimees ära ei mahu.

- Telesari "Sind otsides" kutsub saatesse osalejaid, kes oskavad võhivõõraid inimesi nähes haledasti nutta.

- Mees läks purjuspäi ujuma, pudel viina kaasas, ja uppus ära. Päästjate sõnul jõi ta põhjani.

NETI RENT


EGON NUTER & JÜRI AARMA huumorikavaga "Naeris 25"

kolmapäeval, 16. mail kl 19

Laulasmaa koolis

Piletid 5 € kohapeal.