Konkurente rohkem

Kõivu sõnul loodavad nad Kanepi vallas partei nimekirja leida 20–25 tublit meest ja naist. Enamik neist on samad, kes nelja aasta eestki kandideerisid, lisaks mõned uued tulijad, ja panustada tahetakse just noortele.

“Loodame saada volikokku rohkem kohti kui eelmisel korral,” märkis Kõiv, kelle kõrval kuulub praegusesse 13-liikmelisse volikokku lisaks temale kõigest üks erakonnakaaslane.

Kuigi eelmised valimised näitasid Kanepis Keskerakonna mäekõrgust võitu teiste üle, usub Kõiv, et seekord nad enam nii võimsalt ei esine. Toona noppis Keskerakond lausa 9 kohta, nendega on enamasti ühte meelt olnud ka 2 kohta saanud Rahvaliitu esindanud valimisliit “Kanepi valla külade ühendus”.

“Europarlamendi valimistel sai Reformierakond vallas kõigest kaks häält vähem kui Keskerakond ja lisaks Tarandile said ka sotsid märkimisväärselt hääli,” arutles Kõiv, kelle meelest vajab vald muutusi ning nooremate näol värskemat verd juhtimisse.

Samas tunnustab Kõiv praegust volikogu ja peab ka vallavanemat tubliks meheks. Volikogu pole kasutanud opositsiooni vastu teerullipoliitikat, kuigi jõudude vahekord seda lubanuks. “Volikogus on väga hea õhkkond ja koosolekutele on alati hea meel minna, meil pole kiskumisi ega vaenu.”

Praegust volikogu iseloomustab seegi, et algusest peale pole vahetunud ükski liige, ka pole muutunud jõudude vahekord ning umbusaldusavaldustest pole isegi mõeldud. Erinevalt naabervallast Otepääst näiteks, mis ajakirjandusele just ses osas on palju kõneainet pakkunud.

Edu tahetakse seekordsetel valimistelgi korrata

Keskerakonda kuuluv Kanepi vallavanem Aivar Luts on just see mees, kes eelmistel valimistel 455 häälega 1320 hääletanust oma parteile mäekõrguse võidu tõi. Erakond sai tervelt 69,2% häältest.

“Pole lihtne korrata eelmist valimisedu, sest nelja aastaga on meil teisedki erakonnad suurt tööd teinud ja tugevamaks muutunud,” tunnistab Luts, pidades tugevamateks konkurentideks reformikate kõrval ka IRLi, veidi vähem sotse ja rohelisi.

Vallavanema sõnul ei näita ka see suurt midagi, et europarlamendi valimistel polnud vallas tema partei enam teistest kõvasti üle. Kohalikel valimistel ei valita mitte niivõrd erakonda kui just inimesi. Kohapealset Jaani või Teelet, kes on end tõestanud tegudega, kellesse usutakse.

Nii kinnitab ka 16 aastat vallavanemana töötanud mees, et kõigele vaatamata nad valimisi ei karda. Võivat rahuliku südamega ütelda, et enamik nelja aasta eest antud lubadustest on täidetud. Kuigi lubatud sai uue kultuurimaja ehitust, selgus vahepeal, et ainuõige on renoveerida vana ning suve lõpu poole jõutakse Kanepi seltsimaja piduliku avamiseni. Juuli lõpus valmib Põlgastes pansionaat, siiani vallas vanadele hooldekodu üleüldse polnud.

“Kümme inimest on meil juba valimisnimekirjas kindlad,” sõnas Luts.

Tartu-lähedases Tähtvere vallas jagavad praegu volikogu 13 kohta sõbralikult Rahvaliit ja Keskerakond, liikmeid vastavalt 10 ja 3.

“Meil pole opositsiooni olnudki, teeme targalt koos tööd ja sujub hästi,” kinnitas Tähtvere vallavanem Rein Kokk.

Augustis hakkab trumm mürtsuma

Sügisesi valimisi silmas pidades kaaluvad nad nüüd koos ühise nimekirjaga välja minemist, sõnas Kokk.

Põhjuseks see, et Rahvaliidu kuldsed ajad on möödas. Ja konkurentsi pakkuma on tulemas nüüd ka reformierakondlased ning IRL. Võimalik, et veel keegi.

“Meie soov on, et Rahvaliit koos Keskerakonnaga saaks vähemalt 7 kohta 13st, veel parem kui 8,” tunnistas Kokk.

Vallavanema väitel on käimas hoolas peilimine, keda seniste tegijate kõrvale veel oma nimekirja kaasata.

Tähtsaks peavad nemadki noori ja uusi nägusid sisse tuua.

“Praegu on puhkuste aeg, aga augustis hakkab valimistrummi põmm-põmm-põmm juba kõvasti kõlama,” avaldas Rein Kokk usku.

Reformierakonna Põlva piirkonnaorganisatsioon on juba kinnitanud eelseisvateks kohalikeks valimisteks Põlva linnapea kandidaadiks Meelis Mälbergi ja Põlva vallavanema kandidaadiks Ülo Plakso.

Meelis Mälberg on praegu Otepää vallavanem ning Ülo Plakso juhib Põlvamaal Orava valda.

Mälberg on olnud neli aastat Räpina linnapea ning Räpina linna ja valla ühinemise üks initsiaatoreid, ta on juhtinud ka Räpina paberivabrikut.

Reformierakond on BNSi teatel võtnud eesmärgiks järgneval perioodil teha Põlva linna ja valla vahel rohkem koostööd, mille loogiline tulemus oleks ühinemine.

“Leian, et Põlva linn ja vald peavad tulevikus ühinema,” ütles Mälberg BNSile.

Praegu juhib Põlva linna keskerakondlane Tarmo Tamm ning valda Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Arne Tilk.

Kohalike omavalitsuste volikogude valimise päev on 18. oktoober.