Avaldatud töötajate netotöötasu sisaldab põhipalka ja lisatasusid töötamisel põhiametikohal, andmete korrastamisel on võetud arvesse töötatud tunnid ning osaajaga töötajate töötasu on ümber arvutatud täistööajale.

Töötajate mediaan palgaootus on aastaga kasvanud 9.1% ehk 1100 eurolt 1200 eurole netos, olles samal tasemel, mis pool aastat tagasi sügisel.

Oktoobriks prognoosivad uuringus osalenud töötajad 3,8%-list töötasu kasvu, mis tähendab mediaan netotöötasu tõusu 830 eurole.

Võrreldes möödunud aasta sügisega on suurenenud oma töötasuga majanduslikult hästi toimetulevate töötajate osatähtsus küsitlusele vastajate seas. Kui pool aastat tagasi tuli oma töötasuga majanduslikult hästi või väga hästi toime 14% uuringus osalenutest, siis mais hindas oma toimetulekut heaks 20% küsitletutest.

Keskmine töötasu muutus ei tähenda, et töötasu on tõusnud kõigil töötajatel. Uuringus osalenud töötajatest 41% märkis, et nende töötasu ei ole aastaga kasvanud, 6,5%-l oli töötasu langenud ning 8% ei töötanud aasta tagasi. Töötasu oli tõusnud 44,5% töötajatest.

Töötasude muutusi mõjutab oluliselt töötajate liikumine tööturul – 43% töötasu muutustest oli oluliselt mõjutatud töökoha vahetusest. Suuremale osale töötajatest tähendas töökoha vahetus põhipalga kasvu, aga oli ka neid, kelle töötasu selle tulemusel kahenes. Üle poolte töötajate (51%) töötasu muutuse taga oli kõigi töötajate töötasude regulaarne korrigeerimine organisatsioonis, riikliku töötasu alammäära muutus oli mõjutanud oluliselt veerandi (25%) töötajate töötasu kasvu.

Uuringus osalenud organisatsioonidest oli töötajate põhipalkasid korrigeerinud eelmisel kuuel kuul või kavandas seda teha järgmisel kuuel kuul 65%, üle kolmandiku (35%) organisatsioonidest ei olnud põhipalkasid muutnud ega kavandanud seda teha või ei osanud muutust prognoosida.

Viimasel kuuel kuul organisatsioonides toimunud põhipalga muutus jäi 3-9% vahemikku, mediaan muutus oli 5%. Järgmisel kuuel kuul kavandatud põhipalga muutus jääb vahemikku 4-9%, prognoositud mediaan muutus on 5%.