Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi teadur Ants-Hannes Viira analüüsis ühtse otsemakse ja otsetoetuste ümbersuunamise võimalikku mõju Eesti piimatootjate sissetulekutele. Analüüsi aluseks oli võetud 2007. aasta andmed.

Selgus, et ühtse otsemakse rakendamine ning toetuste ümbersuunamine vähendab oluliselt piimandussektori toetuste kogumahtu. Toetuste kogumaht väheneb 217,5 miljoni krooni ehk 23,7% võrra. Keskmine toetustase 1 ha kohta väheneb 643 kr võrra ja 1 kg piimakvoodi kohta 0,367 krooni võrra.

Samas vähenevad suurtootajte toetused tunduvalt rohkem, kui väiksemate tootjate omad. Kui alla 100 tonni kvooti omavate tootjate (keda on 59% kvoodiomanikest, kuid neil on 5% piimakvoodist) väheneb toetus vaid 4 senti ühe kvoodikilo kohta, siis üle 1000 tonni kvooti omavate tootjate puhul on vähenemine 10 korda suurem ehk 39 senti. Samas toodavad need 168 ettevõtet suurema osa Eesti piimast, moodustades ligi 12% kvoodiomanikest ja omades pea 75% kogu välja jagatud piimakvoodist.

Viira rõhutas, et analüüs ei võta arvesse sektori struktuuri ja toetuste mahu arengut ning tegelikud mõjud võivad olla seetõttu tagasihoidlikumad.

Enam kui 80% Eestis makstavatest otsetoetustest on tootmisest lahti seotud, st tootjad peaksid pikemas perspektiivis kohanduma alaneva toetustasemega ning oma otsustes tuginema enam turusignaalidele. Mida hiljem toimub ühtsele otsemaksele üleminek, seda väiksem peaks olema selle mõju.

Suuremate tootjate sissetulekust moodustavad toetused suhteliselt väiksema osa kui väiketootjate sissetulekust. Seega ei mõjuta toetustaseme vähenemine suuremate tootjate sissetulekut nii palju kui väiketootjate puhul.

Teadur prognoosis ühtse otsemakse rakendamisel maa ostu- ja rendihindade suurenemist. Piimatootjatel tuleks juba täna arvestada sellega, et sissetulekud vähenevad otsetoetuste maksmise põhimõtete muutumise ning otsetoetuste ümbersuunamise tõttu. Piimaturu liberaliseerimine toob kaasa piima hinna alanemise.

Kuna sissetuleku (piima hinna) suurendamiseks on üksiku tootja võimalused väga väikesed, siis sõltub tootmise jätkusuutlikkus enam kulude vähendamisest. Viira sõnul võiks tootjate ühistegevus olla abiks nii sektori tulude suurendamisel kui suurema kuluefektiivsuse saavutamisel.