Kas võtta pärand vastu või loobuda

- Pärija võib pärandi vastu võtta või pärandist loobuda. Pärandist loobumise tähtaeg on kolm kuud. Tähtaeg hakkab kulgema hetkest, kui pärija saab teada või peab teada saama pärandaja surmast ning oma pärimisõigusest.

- Notar võib nimetatud tähtaega pärima õigustatud isiku taotlusel pikendada, kui ta on tähtaja lasknud mööda mõjuval põhjusel ja teised pärijad sellele vastu ei vaidle. Vaidluse korral lahendab asja kohus.

- Pärandist loobumiseks tuleb seaduses sätestatud tähtaja jooksul esitada notarile avaldus, mille notar tõestab. Kui pärija selle tähtaja jooksul pärandist ei loobu, loetakse ta pärandi vastu võtnuks.

- Pärija võib pärandi vastuvõtmiseks juba enne tähtaja möödumist teha pärimisasja lahendavale notarile avalduse, mille notar tõestab.

- Pärast pärandi vastuvõtmist ei saa sellest enam loobuda, kui seaduses pole sätestatud teisiti. Ka ei saa pärast pärandist loobumist seda enam vastu võtta.

- Kui testamendi- või lepingujärgne pärija on pärandist loobunud, ei saa ta testamendi või lepinguga temale määratud pärandit
seadusjärgselt pärida, välja arvatud pärandi sundosa.

- Kui pärija pärib nii testamendi kui ka lepingu järgi, võib ta omal valikul võtta pärandi vastu kas testamendi või lepingu järgi või mõlema järgi, kui testament ja leping ei ole omavahel vastuolus.

Allikas: pärimisseadus