„Toidukäitlejatel on suur vastutus tarbijate ees toiduohutuse tagamisel ja kõik toiduga seotud valdkondades tegutsevad ettevõtjad peavad järgima toiduohutuse põhimõtteid. Ettevõtjad peavad olema kursis toidukäitlejatele esitatavate nõuetega ning enesekontrollisüsteemi põhimõtetega. Nii teaduses kui seadusloomes toimub toiduohutuse valdkonnas pidevalt arenguid, millest on vajalik ettevõtjaid teavitada,“ selgitas programmi juhtpartneri Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Tiina Saron.

Toiduohutuse pikaajalise programmi raames korraldatakse toidukäitlemisega tegelevatele ettevõtjatele infopäevi, täienduskoolitusi, konverentse, antakse välja käsiraamatuid ja teabematerjale.

Toiduohutuse programm hõlmab järgmisi valdkondi: toidu bioloogiline ohutus (toiduhügieen, enesekontroll, toidu mikrobioloogia, toidu säilitamine, zoonoosid, mikroobide resistentsus); toidu keemiline ohutus (erinevad saasteained, toidu ohutust mõjutavad töötlemisviisid, lisaained, lõhna- ja maitseained, ensüümid, toiduga kokkupuutuvad materjalid); toiduteave (märgistamine, toitumisalane märgistamine, toitumis- ja tervisealased väited); toidugruppide erinõuded (toidugrupid, millele on kehtestatud kvaliteedinõuded, geneetiliselt muundatud toit, uuendtoit, rikastatud toit, eriliste toitumisvajadustega inimestele mõeldud toidud (nt imikutoit, ravitoit); head tootmis- ja hügieenitavad; toiduohutust tagavad tootmis- ja töötlemistehnoloogiad.