Vastab Maksu- ja Tollimaeti maksude talituse juhataja Tiina Normak:

Tulumaksuseaduse muudatus jõustus 1. jaanuarist 2015. Muudatus lubab pärandina saadud vara võõrandamisel soetamismaksumusena arvestada vaid pärija enda tehtud kulusid.

Seega vastab tõele, et kui pärija müüs pärandina saadud kinnistu (maja) enne aastavahetust, saab ta 2014. aasta füüsilise isiku tuludeklaratsioonis (esitatakse 31. märtsiks 2015) kasu arvutamisel pärandaja tehtud kulud (nt kinnistu ostuhind, notaritasu, riigilõivud) arvesse võtta, ning kui pärija müüb kinnistu 2015. aastal, ei saa ta enam pärandaja tehtud kulusid arvesse võtta.

Käesolevast aastast on pärijal õigus soetamismaksumusena arvestada kõik enda tehtud kulud pärandvara vastuvõtmisel (nt notaritasu, riigilõivud), vara täiendamisel või parendamisel (nt ehituskulud) ja müümisel (müügiga seotud kulud – nt maakleritasu, hindamise kulud). Pärija saab enda tehtud kulusid tõendada kirjalike kuludokumentidega (nt lepingud, arved).

Füüsilistele isikutele muud olulised muudatused on järgmised: 2015. aastast on kinnipidamisele kuuluva tulumaksu määr 20%, maksuvaba tulu 154 eurot kuus (1848 eurot aastas) ja täiendav maksuvaba tulu pensioni korral 220 eurot kuus (2640 eurot aastas).