Minister Vaheri sõnul saavad vabatahtlikud päästjad senisest kiiremini vajalikud oskused ja tunnistuse, et iseseisvalt päästetöödel osaleda.

„Vabatahtlike päästjate ja vabatahtlike komandode arv on viimastel aastatel jõudsalt kasvanud, mis näitab, et inimesed tahavad panustada kogukonna turvalisuse tõstmisesse,“ ütles Vaher. „Seepärast on oluline muuta vabatahtlikuks päästjaks saamine võimalikult mugavaks ja inimeste soove ning valmisolekut arvestavaks. Nii saame vabatahtlike ridu veelgi tugevdada.“

Veebruari lõpu seisuga on Eestis 1303 tunnistusega vabatahtlikku päästjat, 105 lepingu alusel päästeteenust pakkuvat vabatahtlikku päästekomandot ja 3 reservpäästerühma. 2012. aastal olid need arvud vastavalt 640, 95 ja 2.

Kehtiv päästeseadus jõustus 2010. aasta septembris. Uue seaduse väljatöötamiskavatsuse saatis siseministeerium teistele ministeeriumidele ja partneritele tutvumiseks, et saada neilt ettepanekuid ning kommentaare vabatahtlike päästjate jaoks parima lahenduse väljatöötamiseks. Huvigruppide tagasisidest lähtuvalt töötab siseministeerium sel aastal välja päästeseaduse muutmise seaduse eelnõu, et viia ellu vajalikud muudatused.