Polnud kooskäimise kohta, laulu- ja muusikapalu harjutati kodus. Kunagine, 1963. aastal suletud koolimaja oli kurvas seisus. Akende asemel mustasid tühjad augud. Majas polnud elektrit. Hakkajamad otsustasid: see maja tuleb korda teha.

Peo eeskava õppimisega ühel ajal lapiti katust ning tehti muudki hädavajalikku, et rahvas peoks majja saaks tulla.

Uuetoa sõnul tõi pidu kokku 150 inimest ning otsustati järjepidevuse alusel taastada küla kunagine muusika- ja lauluselts Metsakaja.

Õhtuga laekus 40 avaldust selle liikmeks astuda. Nii sündis külaselts, mis tänaseks on jõudnud uskumatult palju külas ära teha. Mitte ainult koolimaja seltsimajaks renoveerida, vaid ka küla korrastada, rajada arvukate atraktsioonidega puhkeala laululava ja kiigega. Küla taotlusel ja asjaajamisel õnnestus ka küla läbiv Maetsma maan­tee tolmuvabaks muuta.

“Möödunud aasta 23. augustil oli remonditud seltsimajas avatants. Tagantjärelegi uskumatu, et me sellega hakkama saime,” rõõmustab Jüri-Henn Uuetoa.

Kuigi paljusid ettevõtmisi projektide kirjutamise järel rahastas kas PRIA, EAS või hasartmängumaksu nõukogu, võeti appi ka korjandused ning lugematu arv külarahva enda töötunde.

“Kui ühiskondlik töö kokku liita, tuleks meil igaühe kohta vist küll väga suured arvud,” räägib “Aasta küla” hindamiskomisjonile Jaanus Kaarama.

“Ma arvan, et meie küla peaks saama aasta külaks seepärast, et me oleme siin nii palju vaeva näinud,” lisab külapoiss, kelle meelistegevuseks on spordiplatsil jalgpalli taga ajada.

Külaelanike arvates väärib Vadi küla tunnustust kas või seetõttu, et kui Tallinnas kuuleme sageli mõne ehitise valmimisest, siis nende külas korda saadetu on hiiglasuur ettevõtmine. Ja see on rahva liitnud
ühtseks.


Vadi küla

- Ida-Virumaa, Avinurme vald.
- Elanikke 66, külavanem Jüri-Henn Uuetoa.
- Küla arengukava valmis 1998.
- Vadi seltsimaja renoveerimine lõppes 2008.