“Ei teagi, kas see on õnn või õnnetus, sest nüüd tuleb hakata tööd tegema,” kostab Meremäe vallavanem Rein Järvelill telefonitorru.

“Meie kui kultuuripealinna põhimõtteline lubadus oli, et me tahame aastaga vahetada kogemusi nii soome-ugri rahvaste vahel kui ka kultuuride siseselt,” selgitab Järvelill. Ta rõhutab, et see võiks olla kultuuriõppimise aasta, kus vaadatakse, kuidas on suudetud hoida ja säilitada oma kultuuri, kuidas on seda vanavanematelt lastele edasi antud.

Mõistagi on olukord uus ning silmapiiril seisab lõpmatu tööde jada: “Kokku tuleb panna toimkond, tuleb koostada korralik kultuurikalender, tuleb tegeleda turunduse ja PR-ga,” loetleb Järvelill vaid mõningaid tegevusi.

Üht-teist on ka juba paigas. Kultuuripealinna tipp-sündmuseks saab Järvelille sõnul Seto Kuningriigipäev ja sellele eelneval nädalal toimuv soome-ugri nädal, mis leiab aset just Meremäe vallas.

“Siiski leian ma, et Obinitsa jaoks väga suurt muutust ei tule, sest kogu kultuuripealinna põhimõte ongi selles, mida Obinitsa rahvas on juba aastaid teinud,” räägib Järvelill. Obinitsas asuvas Taarka tares on hulk aega võõrustatud soome-ugri vennasrahvaid, vahetatud kultuurikogemusi kui tutvustatud rahvustoitu.

“Tegelikult pakkus ju Taarka tare juba eelmisel aastal ja pakub ka sel aastal Seto Külavüü Kostipäeval soome-ugri kööki,” täheldab Järvelill. Ta rõhutab, et seoses uue olukorraga tuleb ilmselt ka järgmise aasta kostipäeval võtta suurem soome-ugri suund.

„Ma arvan, et turunduslikust seisukohast on see väga hea kaubamärk Setomaa kultuuriüritustele ning kindlasti on see ka väga hea võimalus lähemalt tuttavaks saada oma sugulasrahvastega,“ kostab Järvelill lõpetuseks.

Soome-ugri kultuuripealinna valiti teist korda. 2013. aastal oli selleks Udmurdimaal asuv Starõje Bõgi küla. Soome-ugri kultuuripealinna projekt on kavandatud rahvuspiirkondade arengu hoogustamiseks ja neist positiivse kuvandi loomiseks.