Suured lahingud kõikjal maakonnas

Narvas püüab Keskerakond säilitada oma ülemvõimu, nimekirja juhib Mihhail Stalnuhhin. Pealahingu annab võimulolijale Sotsiaaldemokraatlik Erakond, mille nimekirja liidriks on sotside uus üleriigiline täht Jevgeni Ossinovski.

Põhjarannikule ütles Ossinovski, et sotsid sihivad vähemalt 16 kohta linnavolikogus ega looda, et võimalik koalitsioonipartner IRL võiks Narvas üldse volikokku pääseda.

IRLi nimekirja juhib endine Riigikogu liige ja Narva elektrijaamade direktor Ants Pauls.

Seni ebakindlate koalitsioonidega silma paistnud Kiviõlis ennustatakse edu Keskerakonnale, IRLile ja reformierakondliku taustaga valimisliidule Kodukant.

Jõhvi vallas lähevad, nagu eelmiselgi korral, vastamisi vallavanem Tauno Võhmari valimisliit Jõhvi Heaks ja opositsioonilise ärimehe Nikolai Ossipenko juhitav liit Jõhvi – Meie Kodu (eelmistel valimistel Jõhvi Elanik). Üksikkandidaadina üritas valimistele pääseda ka Viru vanglas istuv eluaegne vang Romeo Kalda, kuid tema kandidatuur lükati tagasi.

Lüganuse ja Maidla valla ning Püssi linna ühinemisel sünnib uus suur Lüganuse vald. Kolme liituva omavalitsuse juhid on aga killustunud mitme nimekirja vahel.

Valimisliidus Hooliv Vald kandideerivad Lüganuse volikogu esimees Evald Männiksaar ja Püssi linnapea Enno Mägar. Jõevalla liitu juhivad aga Maidla volikogu esimees Enno Vinni ja vallavanem Hardi Murula ning Püssi volikogu esimees Katrin Parve.

Statistikaameti andmeil vaid 308 reaalse elanikuga Alajõe vallast sai üle riigi kuulsaks liidu Rahva Hääl kandidaat Aleksandr Petuhhov, kes soovis oma koju sisse kirjutada 31 inimest ehk kümnendiku valla elanikkonnast.

“Kõik need on mu sõbrad ja tuttavad, kes tahavad mind valimistel toetada,” põhjendas ja Põhjarannikule. Mees lisas, et vastaskandidaatide samasuguste nippide tõttu polevat Alajõel teisiti võimalik kandideeridagi. “Tänavu on meie poliitilised vastased juba augustist saati vallaelanikele tasuta kala jaganud,” tõi ta näiteks.

Sama valimisliidu teine liige esitas avalduse kümne inimese sissekirjutamiseks, kolmas tõi paberid kolme uue kodaniku kohta. Vallasekretäri andmetel hakkas Alajõele registreeritud inimeste arv kiiresti kasvama juba aasta alguses. Praegu uurib toimunut politsei.

Kõva käärimine käib ka Aseris. “Vaatamata kaunile suvele on elu vallas olnud kõike muud kui rahulik,” tõdeb Aseri vallavanem Koit Oras suvises infolehes.

“Mitterahulik elu” algas tegelikult juba palju varem. Veidi enne jõule vabastas Aseri volikogu ametist vallavanem Urve Takjase, seda 1. jaanuarist “seoses pensionile jäämisega”. Tänavu 20. veebruaril tunnistas volikogu vallavanemaks Koit Orase.

Samal istungil umbusaldati senist esimeest Riho Kutsarit “poliitilistel põhjustel”, hiljem kaotas ta ka koolijuhi koha. 27. veebruaril sai volikogu uueks esimeheks Gaido Kentem.

15. aprillil avaldati umbusaldust eelarvekomisjoni esimehele Larissa Kaldale, samuti poliitilistel põhjustel. Sarnane saatus tabas arengukomisjoni juhti Ott Penekut.

Muutused tõid kaasa lausa enneolematu poliitilise aktiivsuse – valimisliite on kokku lausa neli, kandideerib kaks erakonda ning end on üles seadnud ka üksikkandidaadid.

“Tahan väga loota, et kõikide kandidaatide eesmärk on anda oma panus meie koduvalla parendamisse ja arengusse, mitte ei ole selleks lootus saada endale nii-öelda soe koht või siis üritada “ausa” rahvasaadiku nime all mõni kasulik äritehing sõlmida – jäägu selline suhtumine nende inimeste südametunnistusele,” põrutab vallavanem Oras infolehes.

Lahingusse lähevad tõesti peaaegu kõik: volikogu juht Gaido Kentem juhib liitu Teeme Paremaks Oma Kodu, eksjuht Riho Kutsar Keskerakonna nimekirja, vallavanem Koit Oras aga liitu Väärt Elupaiga Eest.

Valimiste võitja on ette teada Illukal: selleks on valimisliit Koduvald Illuka, mis koondab eelmiselgi korral Koduvalla nime all võidu saavutanud kandidaate. Konkureerivad Keskerakond ja IRL ei saa valimisliidu võitu väärata, sest kummalgi on nimekirjas vaid üks kandidaat.

LÄÄNE-VIRUMAA

Kogenud juht läheb välja üksi

“Nelja aasta pärast on Rakveres kino ja tennisehall, sünnitoetus on tõusnud, linnas on oluliselt rohkem töökohti ja toasooja hind on üks soodsamaid Eestis,” võttis Virumaa Teataja kokku helge tuleviku, mis aimdub Rakvere linnas kandideerijate peamistest lubadustest. “Linnas on kaks munitsipaalgümnaasiumi ja palju uusi mänguväljakuid.”

Rakvere volikokku on tung oodatult maakonna kõige suurem, ühele kohale kandideerib üle kümne inimese.

Staaridest on endine linnapea Andres Jaadla liikunud Reformierakonna nimekirjast valimisliitu Rakvere Rahva Kodu, võttes kaasa ka volikogu aseesimehe Ain Metsa.

Reformierakond on praeguse linnapea Toomas Vareki teatavasti omandanud aga Keskerakonnalt. Keskerakonna nimekirja kaunistab Liis Tappo-Treial.

Eelmiste valimiste häältemagnetitest ei kandideeri seekord keskerakondlane Peeter Võsa ja sotsiaaldemokraat Indrek Saar. Uue liiduna on välja tulnud Südameasi, mida juhib Reformierakonnast välja astunud Priit Verlin.

Tapal eelmisel korral võidu saavutanud valimisliitu Valgejõgi juhib ka seekord kindla käega erukindral Urmas Roosimägi.

Kunda linnas lubab linna nime kandev valimisliit, kuhu kuulub ka praegune volikogu esimees Arvo Vainlo, toetada ettevõtlust, rajada uus ja efektiivsem soojatootmisjaam ning aidata vaesematel linnakodanikel soojaarveid tasuda.

Keskerakond lubab muuta linna otsused kättesaadavaks ka vene keeles ja teha Kundast Virumaa merepealinna.

Reformierakond tsiteerib Tammsaaret: kui inimene tahab, et temast veel midagi oleneks, peab ta midagi tegema. “Oravad” lubavad esimeses järjekorras teha korda Kunda
kooli.

Sotsiaaldemokraadid annavad lubaduse vähendada bürokraatiat ja parandada tööstuskultuuri, et Kunda linn ei muutuks lõplikult külaks. IRL tahab leida uue sisu kasutult seisvatele hoonetele.

Kadrinas tegi eelmistel valimistel puhta töö valimisliit Koduvald, kuhu kuuluvad praegune vallavanem Aivar Lankei ja vallavolikogu esimees Jaanus Reisner (IRL). Koduvald läheb ka tänavu valimistele pika nimekirjaga ja lubab teha kõik, et säilitada Kadrina tõmbekeskusena.

Vallas on esindatud ka IRLi ametlik nimekiri, mis seab esikohale Kadrina gümnaasiumi tegevuse jätkamise.

Eelmisel korral Koduvallale ainsana konkurentsi pakkuda suutnud Keskerakond lubab aga pakkuda vastukaalu üha süvenevale riiklikule abitusele ja teovõimetusele rahva murede lahendamisel.

Haljalas eelmisel korral kolm esindajat volikokku saatnud Hallitusvaba Haljala on nüüd lagunenud, selle edukamad liikmed on astunud Reformierakonda ja Keskerakonda.

Laekveres võitis eelmised valimised Rahvaliidu nimekiri, ning selle liider Aarne Laas, kes on valda juhtinud 1991. aastast alates, tõusis taas vallavanemaks. Seekord kandideerib staažikas vallavanem hoopis parteitu üksikkandidaadina.

“Ega mul mingit head põhjendust sellele ei ole, lihtsalt tuli selline mõte,” tunnistas Laas. “Tavaliselt ma vean hulga inimesi endaga volikokku kaasa ja siis on olnud ütlemist, et inimesed pääsevad nii väheste häältega volikokku. Mõtlesin, et seekord proovime teistmoodi. Eks võitjanimekiri otsustab, kas ma saan vallavanemaks.”

Teine motiiv on panna volikokku pääsenud jõud ja saadikud rohkem vastutama valla asjade eest. Muidu jääb kõik vallavanema peale, et küll tema teeb ja otsustab.

Ent milline on vallavanema peamine valimislubadus? “Eks

muidugi oleks ilus öelda, et toon töökohti juurde, aga sellega pole ma 22 aasta jooksul hakkama saanud,” naeris Laas. “Proovime sotsiaalsfääri ülal hoida, teed korras ja lume lükatud.”

Laas ei nõustu nendega, kes pika staažiga vallajuhte naeruvääristavad või lausa häbimärgistavad. “Imelik on, kui inimesele öeldakse, et kao nüüd minema, sest sa oled lihtsalt liiga kaua ametis olnud. Mujal maailmas on omavalitsusjuhid ametis ka 30 või 40 aastat. Kõik oleneb isikust,” leidis ta.

Lääne-Virumaa poliitilist üldsust on vapustanud ka kaks salapärast juhtumit keelatud poliitilise välireklaamiga.

Väike-Maarja bussipeatusest leiti plakat, mis kutsus hääletama

Keskerakonna poolt ja külastama ammu möödunud kohtumist kandidaatidega.

Tapa kalmistu teadetetahvlil aga tutvustas Keskerakonna kohalik esindus tasuta ühistranspordi võimalusi. Mõlemat reklaamiroima uurib politsei.

JÕGEVAMAA

Edukat Rahvaliitu enam pole

Eelmistel valimistel sai Rahvaliit rohkem või vähem häid tulemusi Jõgeva vallas ja linnas, Pajusil, Palal, Palamusel, Puurmanis, Põltsamaa vallas, Kasepääl, Saare vallas, Tabiveres ja Tormas.

Nelja aasta jooksul on kunagine hiilgus aga täielikult kadunud ning Rahvaliidu järglane Konservatiivne Rahvaerakond on oma nimekirja välja pannud vaid Puurmanis.

Näiteks Palamusel on eelmisel korral Rahvaliidu võidule viinud vallavanem Urmas Astel moodustanud valimisliidu Paunvere.

“Rahvaliitu ju ei ole enam. Ühegi teise erakonnaga ei ole ma liitunud,” põhjendas Astel. Tema sõnul kuulub liitu parteitute kõrval siiski ka EKRE ja IRLi liikmeid.

“Proovime eesseisvad reformid läbi viia vallarahvale võimalikult valutult ja soodsalt,” viitas Astel kõigi väikevaldade murele. “Me toetame haldusreformi, kuid me ei pea õigeks valdade liitmist. Aga kui asi ikkagi niikaugele läheb, siis leiame endale ka partnerid.”

Vallavanem lisas, et muid suuri lubadusi valimisliit eriti välja ei käi, sest eelseisvad neli aastat tulevad rahaliselt rasked.

Jõgeva linnapea Mihkel Kübar juhib kohalikku IRLi nimekirja. Keskerakonna kandidaat “külmalinna” meeri ametikohale on praegune abilinnapea Aare Olgo, Reformierakond pakub praegust maavanemat Viktor Svjatõševi. Sotside kandidaat on 25aastane projektijuht Asso Nettan.

Jõgeva vallas pakub parteidele konkurentsi valimisliit Kõigi Kodu, mida juhib ettevõtja Hardi Perk. Liit soovib juhtida valda nii, et inimesed sealt enam ei lahkuks.

Põltsamaa praegune linnapea Jaan Aiaots kandideerib sotsiaaldemokraatide ridades. IRLi kandidaat linnapeaks on kauaaegne Felixi juht ning nüüdne Pärnu Konverentside juhtivpartner Anti Orav, Reformierakond käis välja endise Riigikogu liikme Terje Trei. Keskerakonna kandidaat Põltsamaa juhiks on ettevõtja Andres Vään, kuid Keskerakonna tõeline magnet on selles aedlinnas hoopis telestaar Peeter Võsa.

Mustvee linnas on poliitilisse võitlusse rakendatud vana hea lendlehtede levitamise meetod. Neid on linnakesest leitud juba eelmise aasta lõpust alates ning nad on kandnud valimisliitu Pähklid kuuluva abilinnapea Aleksandr Apolinsky või Tatjana Kudina ja Anatolia Lunina allkirju.

Ajalehe Vooremaa kirjelduse kohaselt oli viimatise lendlehe sisu “väga räige ja solvav, sisaldades ohtralt kirjavigu”, samuti olevat neis ära toodud delikaatseid isikuandmeid – kõik ikka selleks, et mustata linna keskerakondlikke juhte. 



LUGUDE SARI

Valimisteks valmis

- 20. oktoobril on kohalike omavalitsuste volikogude
valimised. Maaleht hoiab silma peal kandidaatidel, lubadustel ja hääletamisel.